Технологичното цунами“ на изкуствения разум може би ще изяде хляба

...
Технологичното цунами“ на изкуствения разум може би ще изяде хляба
Коментари Харесай

Война или симбиоза – кол-центровете и ChatGPT

Технологичното „ цунами “ на изкуствения разсъдък може би ще изяде хляба на работещите там?

Генеративният AI може да оказва помощ на чиновниците в кол-центрове да работят по-ефективно, само че и може да ги остави без работа (снимка: CC0 Public Domain)

В немалка част от кол-центровете по света е неразрешено потреблението на генеративни логаритми с неестествен разсъдък. Това обаче ще би трябвало да се промени и не след дълго даже ще стане въпрос на конкурентно преимущество. Болният въпрос е дали хората, работещи в кол-центрове, ще останат без работа.

Клиентите на Джейк не подозират, че любезността му, бързите реакции и дипломатичният му звук са подплатени с чара на генеративния изкуствен интелект. Шефовете му също не знаят – и той би има проблеми, в случай че узнаят.

Джейк е псевдоним, а същинското име остава загадка. Така е, тъй като индивидът се бои от гнева на работодателя си. Джейк работи като сътрудник по техническа поддръжка в голям ИТ прът център във Филипините. Неговите клиенти са англоговорящи хора, неведнъж раздразнени, изнервени и нетърпеливи, когато се обръщат към него, тъй като преди този момент са се борили дълготрайно време с бъгава стратегия или мрежов проблем. От 2022 година насам, когато настана взривът на известността на принадлежности като ChatGPT и Bing, Джейк безшумно ги употребява във фонов режим, с цел да генерира отговори за клиентите си.
още по темата
„ Това улеснява работата ми. Мога даже да получа хрумвания по какъв начин да подходя към избрани недоволства. Моите отговори се възприемат като безапелационни, с демонстрация на съпричастност. Може да постигнете това с AI според от подканата, която въвеждате “, споделя Джейк.

Смята, че не е единственият чиновник в техническата поддръжка, употребяващ AI за тази цел. Все отново, съгласно него, „ другите сътрудници са склонни да бъдат изцяло подвластни от отговорите на AI и от време на време в последна сметка дават на клиента отговор, който е несъответствуващ за съответния случай. ”

Джейк употребява ChatGPT и Bing, с цел да компилира цялата нужна техническа информация за по-малко от пет минути. Благодарение на тази хитринка той е удвоил броя на потребителските недоволства, които може да поеме и обработи за един ден. Но всичко това се случва тихомълком. Неговият шеф, огромна американска компания за „ потребителско преживяване “ със чиновници допълнително от 40 страни, не разрешава на своите сътрудници да употребяват генеративен AI, съгласно Джейк.

Индустрия на кръстопът

Заради детонацията в генеративния AI аутсоринг-индустрията има компликации да откри верния баланс сред автоматизирането на работата на своите чиновници – към 1,6 милиона души – и загубата на клиенти в интерес на други аутсорсинг-центрове, които могат да предложат услуги, основани на генеративни AI, на по-ниски цени.

За Филипините това е огромен проблем. Тъй като аутсорсинг-индустрията съставлява 7,5% от филипинската стопанска система, политиците и бизнес-лидерите упорстват за проект за излизане от обстановката. Проблем е, че си го показват много друго.

Кол-центровете, които бягат от потреблението на генеративни AIь скоро ще имат компликации да се конкурират със противниците, които го вършат (снимка: CC0 Public Domain; това изображение е генерирано от AI)

„ Ако държавното управление не направи нещо, с цел да накара служащите да употребяват AI през идващите пет години, мисля, че наклонността ще има голямо влияние “, споделя Мон Ибрахим, някогашен чиновник във филипинската организация за осведомителни и информационни технологии, която оказа помощ за развиването на филипинския BPO бранш при започване на 2000-те години. „ Тогава служащите може да изгубят работата си “.

Прогресът на AI

BPO фирмите започнаха да опитват с AI принадлежности като чатботове през 2018 година, сподели Ибрахим. Тогава тези принадлежности служеха основно за повтарящи се задания – взаимоотношения, които са основани на авансово дефинирани правила. Често в отговорите липсва състрадание и схващане, те провокират отчаяние измежду клиентите, даже когато форсират обработката на запитванията. С прекосяването към генеративен AI обаче този проблем е съвсем липсващ. И това води след себе си нова обстановка.

Работни места в риск

В началото на май филипинската сенаторка Имее Маркос изготви резолюция, призоваваща за следствие на евентуалното изместване на служащи от BPO бранша и индустриалните промишлености. „ изкуственият разсъдък се развива по-бързо, в сравнение с множеството хора могат да схванат. Той заплашва да отнеме работни места и да преобърне растежа на заетостта с главата надолу “, предизвести сенаторката, сестра на президента Бонгбонг Маркос, по време на парламентарна сесия. Тя цитира изследване на Oxford Economics и софтуерната компания Cisco, което пресмята, че цифровата автоматизация може да изхвърли 1,1 милиона работни позиции във Филипините до 2028 година

Сенаторката също по този начин прикани законодателите да бъдат подготвени за световното развиване на изкуствения разсъдък. Тя акцентира нуждата законодателите да си сътрудничат и да се оправят с „ неизбежно софтуерно цунами “.

Подготовка за неизбежното

Джак Мадрид, президент на асоциацията за осведомителни технологии и бизнес-процеси в промишлеността на Филипините (IBPAP), сподели, че кол-центровете във всички елементи на света би трябвало да могат да интегрират генеративен AI, както и че служащите следва да бъдат вярно научени по какъв начин да употребяват AI инструментите. Секторът, сподели той, „ си заслужава да бъде защитаван “.

Препоръчително е да се обединят специалисти, членове на промишлеността и учени, с цел да разработят стратегии за повишение на уменията на хората, работещи в кол-центрове. Тези стратегии следва да дадат опция на работната мощ да прави работа с по-висока стойност, която към момента е отвън обсега на AI.

„ Това е сигнал за пробуждане “, сподели Мадрид. „ Разбираемо е, че има някои терзания, само че също по този начин считам, че единственото нещо, за което би трябвало да се тревожим, е неспособността ни да покачваме уменията… на фрагментите “.

„ Трябва да стартираме да се приспособяваме в този момент “, споделя Ибрахим. „ Естеството на бранша е доста конкурентно. Ако не употребявате AI за своите планове, скоро ще ви стане доста мъчно да се конкурирате с тези противници, които го вършат. За страните, където кол-центровете са многочислени, това е неизбежна и решаваща стъпка ”.

„ Независимо дали ви харесва или не, ще би трябвало да разгледате опциите за потреблението на AI, в противоположен случай ще загубите бизнеса си “, добавя Ибрахим. „ А когато загубите бизнеса си, вашите чиновници ще изгубят работата си “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР