Техника, изпратена от областния управител на София, се позиционира около

...
Техника, изпратена от областния управител на София, се позиционира около
Коментари Харесай

Започна демонтажът на Паметника на съветската армия

Техника, изпратена от регионалния шеф на София, се нарежда към Паметника на руската войска.

С това стартира демонтажът на монумента, който се извисява над столицата и ориста му разделя както политически партии, по този начин и жители.

Експертно мнение е открило, че Паметникът на Съветската войска е рисков за жителите. Монументът е нацепен по цялата дължина.

Няколко месеца монументът бе обкръжен, с цел да се спре достъпът на жителите, като при слагането на огражденията последователи на Левицата, отпред с Мая Манолова, Възраждане, Българска социалистическа партия и русофили се пробваха физически да спрат служащите и техниката, само че в последна сметка подвигнаха палатковия си лагер.

Скулпторът Марин Марков, изготвил мнението, изясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по натурален метод ги унищожава - от влага и леда през земата.

Областният шеф на София Вяра Тодева изясни, че демонтажът ще стартира от фигурите, които се намират най-високо. Самите фигури първо ще бъдат складирани, а след това ще бъде оповестена социална поръчка за тяхната реституция.

След нейното реализиране ще се вземе решение къде да бъдат сложени самите фигури, едно от премисляните места е Музеят на социалистическото изкуство.

Съдбата на Паметника на руската войска от десетилетия поражда напрежение, като има и образуван предприемчив комитет, който упорства за неговото унищожаване.

Няколко пъти Столичният общински съвет е дал своя вот решение за премахването на МОЧА, само че решенията се мотаят сред СОС, Столична община, Областната администрация и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предходния локален парламент, който макар болшинството на ГЕРБ този път се реши в интерес на премахването, очевидно под натиска на публичните настроения, свързани с войната, която Русия стартира против Украйна. От там решението бе доказано и в Министерски съвет по отношение на собствеността и надлежно отговорността, която е в ръцете на регионалния шеф.

Столична община разгласи конкурс за пространството към монумента.

В годините обратно Паметникът на руската войска не един път е ставал обект на цивилен акции с изложение на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на задържани деца, поради драскане по паметника.

Всеки път обаче имаше реакция от страна на съветското посолство у нас, което се базира на Договора за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и Република България от 4 август 1992 година и Споразумението сред Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България по отношение на Сътрудничество в региона на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година, надлежно членове 14 и 10.

И различен монумент в София - този в градинката на НДК с наименованието 1300 години България - години наред пораждаше напрежение, и бе демонтиран през 2017 година News.bg от тактичност няма за спомене прякора, с който беше прочут измежду столичани. Този монумент повече от десетилетие също бе ограден със строителна ограда и достъпът до него бе спрян, защото от него падаха плочи и беше рисков за жителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР