Техеран, Иран – Съединените щати подновиха предупрежденията си, че Иран

...
Техеран, Иран – Съединените щати подновиха предупрежденията си, че Иран
Коментари Харесай

Ще даде ли Иран на Русия балистични ракети за войната в Украйна?

Техеран, Иран – Съединените щати възобновиха предизвестията си, че Иран може да се готви да даде на Русия усъвършенствани балистични ракети за приложимост във войната в Украйна.

Последното изказване на Белия дом идва, защото Иран не е трансформирал обществено позицията си по отношение на войната, само че неотдавна беше освободен от някои ограничавания на Организация на обединените нации във връзка с военната си стратегия.

Така че в действителност е евентуално Иран да даде на Русия ракети? Какви са настоящите фактори и по какъв начин това оформя възходящите враждебни дейности сред Иран и Запада по време на войната в Газа?

Какви са обвиняванията на Вашингтон?

Говорителят по сигурността на Белия дом Джон Кърби сподели във вторник: „ Иран може да се готви да направи крачка напред в поддръжката си за Русия “, като даде на Москва балистични ракети за потребление в Украйна.

Той твърди, че в подмяна на тази поддръжка Русия е предложила на Техеран „ невиждано съдействие в региона на защитата “, в това число електроника и противовъздушна защита.

Иран желае да купи военно съоръжение за милиарди долари от Русия, в това число щурмови хеликоптери, радарни системи и учебно-бойни самолети върху усъвършенстваните изтребители Су-35, които обществено съобщи, че желае да закупи, сподели Кърби.

Западните държавни управления споделиха, че Иран доставя на Русия стотици по този начин наречени безпилотни самолети камикадзе, които са били употребявани във войната, и в отговор са наложили голям брой наказания на ирански лица и организации.

Кърби сподели през юни, че Иран също дава материална поддръжка за построяването на цех за произвеждане на дронове в Русия. Във вторник той сподели, че Иран също е дал на Русия управляеми авиационни бомби и артилерийски муниции.

Вашингтон неведнъж е предупреждавал, че Техеран доставя ракети на Москва и всякога е срещал същия отговор от Иран.

Официалната позиция на Техеран по отношение на войната се състоеше в това, че корените й са в неконтролираното разширение на НАТО, че желае войната да завърши посредством разговор и че достави на Москва дронове като част от двустранното съдействие в региона на защитата, само че месеци преди началото на войната.

Иран ще даде ли на Русия ракети?

От чисто военна позиция би имало смисъл Иран да даде на Русия точно управляеми балистични ракети, съгласно Фабиан Хинц, боен анализатор в Международния институт за стратегически проучвания.

„ Руснаците имат свои лични оръжия в тази категория, само че те просто нямат задоволително, защото Русия и Украйна имат проблем с масата и се нуждаят от големи количества. Боеприпасите с точно ориентиране постоянно са в дефицит, тъй че колкото повече можете да получите, толкоз по-добре “, сподели той пред Al Jazeera.

Хинц сподели, че към момента не е ясно какъв брой евентуално е Иран фактически да даде ракетите, което би алармирало за забележителна глава във военното съдействие, и за какво това към момента не се е случило. Политическото отвращение от двете страни или даже евентуални правни провокации може да играят роля.

Миналия месец редица ограничавания на Организация на обединените нации за ракетната стратегия на Иран изтекоха като част от коматозното нуклеарно съглашение на страната от 2015 година със международните сили.

Преди това западните страни по съглашението постоянно твърдяха, че Иран нарушава резолюцията на Организация на обединените нации, която е в основата на нуклеарната договорка, като въоръжава Русия, нещо, което Техеран отхвърли. Сега и тази преграда я няма.

Хинц сподели, че с изключение на разширението на всестранните си връзки с Русия, Иран има обилни тласъци да ускори военното си съдействие, в това число приемането на съветски пари и военни технологии.

„ Оръжейните промишлености на Иран и Русия ненапълно се допълват. Руснаците, да вземем за пример, имат много прилични бойни самолети, което е нещо, което иранците не могат да произведат. А иранците от своя страна имат благоприятни условия за всеобщо произвеждане на разнообразни прецизни муниции и дронове самоубийци, които могат да оказват помощ на Русия във войната в Украйна “, сподели анализаторът.

За какви ракети приказваме?

Иран сподели своите ракети Ababil и Fateh на съветски публични лица, в това число на ревю в Москва през август и друго в Техеран през септември, на което участва съветският министър на защитата Сергей Шойгу.

Балистичната ракета Ababil е тактическо оръжие със междинен обхват, до момента в който наборът от ракети, които попадат в категорията Fateh, е разнороден и включва снаряди с релативно огромен обхват от повече от 700 км (435 мили), сподели Хинц.

„ Това са системи с твърдо гориво, точно ориентиране, които са потвърдили, че са доста, доста точни, когато се употребяват от иранците. Така че те са надеждни, мощни системи, които биха били потребни на руснаците и биха покрили много част от Украйна “, сподели анализаторът, само че уточни, че Русия също ще се нуждае от точно разузнаване, в случай че се стреми да удари цели надълбоко в Украйна.

Ами напрежението с Европа?

Съединени американски щати настояват от съвсем година, че Иран може да се готви да даде на Русия ракети, само че към момента не е настъпила огромна смяна в политиката от страна на Техеран, съгласно Абдолрасол Дивсалар, помощник-професор в Милано- основан Universita Cattolica.

„ Мисля, че от иранска страна изчислението е, че такава дарба би трябвало да бъде изпратена на руснаците, ако могат да обезпечат на Иран по-ефективни оръжия, и мисля, че руснаците към момента не са създали това, както видяхме в тази ситуация със Су-35 “, сподели той пред Al Jazeera.

Дивсалар сподели, че Иран в този момент е дипломатически зает с европейските артисти във войната на Израел против Газа и не би желал в този момент да ескалира последователно възходящото си напрежение с Европейския съюз.

„ Предоставянето на офанзивни качества на Русия тъкмо ще аргументи тази ескалация, а иранците не желаят това в този миг “, сподели той.

Иран може да употребява военни визити с съветски публични лица, с цел да показва военните си активи, а също и като тип „ развой на договаряне “, с цел да убеди Москва да му даде по-модерни оръжия, счита анализаторът.

„ Моята оценка е, че това няма да се случи в този момент. Има както политически аргументи – на равнище ЕС-Иран, по този начин и стратегически аргументи сред Русия и Иран, които не са в интерес на такова решение. Освен това предходните отхвърляния от страна на страните от Персийския залив на сходно нещо и опасенията на Русия във връзка с сходни отхвърляния и последствията от тях за връзките сред Иран и Саудитска Арабия са фактори, които остават непроменени. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР