Тегленето на ипотечен кредит е едно от най-сериозните решения, които

...
Тегленето на ипотечен кредит е едно от най-сериозните решения, които
Коментари Харесай

Петте най-важни стъпки при теглене на ипотечен кредит

Тегленето на ипотечен заем е едно от най-сериозните решения, които човек взима във връзка с финансите си. Ангажиментът е дълготраен, а сумата за връщане сериозна. Затова е значимо да сме доста добре готови по пътя към договорката за парцел, финансиран със заем.

Етап на утвърждение на база приходи

Първият стадий е, така наречения стадий утвърждение на база приходи, който обгръща съответствие на към този момент съществуващи задължения плюс месечната вноска по новия заем и всички налични доказуеми приходи, казва юрист и кредитен съветник Цеца Бонева от „ Моите пари “.

А идващите стъпки са размер на заделени парични средства за самоучастие и транзакционни разноски по бъдещата договорка, избор на парцел, който е в границите на разполагаемия бюджет и така нататък

Историята на парцела

На първо място преди са пристъпим към сключване на прелиминарен контракт за покупко-продажба е добре да имаме изясненост за историята обратно във времето на парцела и сегашни или предходни притежатели. „ Това е един тип проучване на всички документи свързани с планиране, строителство, статут и други, без които няма да сме наясно дали банките ще одобряват парцела като поръчителство и ще провиснал заема “, споделя  още адв. Бонева.

Предварителният контракт е последваща значима стъпка .

Желателно е  да се заобикалят бланковите контракти . Договорът е целесъобразно да се подписа със период, който е обосновано нужен за задачите или  най-малък период от към 45 работни дни .

Освен периода от основна значимост са цялостното и тъкмо изложение на парцела, цената, самоучастието, периодите за подписване на договорката, сумата финансирана посредством банков заем, периоди за даване на нужни и изискуеми се от банката документи от продавача, неустойки, въвод във притежание и други, споделя адв. Бонева.

Предварителният контракт е основополагащ документи при едно правосъдно произвеждане за оповестяването му от съда за финален или за повреждане му,казва още тя.

Следващият значим стадий при ипотечното кредитиране е контракта за банков   ипотечен заем, нотариалното изповядване на покупко-продажбата, учредяването на ипотека и тяхното регистриране. Договорът за заем по своя темперамент е дълготрайно обвързващо деяние във времето и значителното при него е да има осведоменост, изясненост и схващане какво се подписва.

Необходимо е да се обръща внимание има ли подвеждащи клаузи в контракта, не информиране за евентуални опасности, разминаване с изискванията по предварителното утвърждение и така нататък Същото внимание и изясненост би трябвало да се приложи и към останалите посочени документи – нотариални актове, ипотеки.

При проблем с погасяването на вноските

На последно място могат да се появят проблеми с погасяване вноските по заема и банката да разгласи заема за предварително дължим. Следващата стъпка на банката е формиране на изпълнително дело и изнасяне на обществена обмен.

А може би най-важният съвет на специалистите е, с цел да не се стига до сходна ситтуация, общата  сума по отговорностите не би трябвало да надвишава 35 – 40% от приходите на семейството , да има заделен спешен фонд, обезпечаващ заплащането на 6 месечни вноски по настоящи заеми и неотложни жизненоважни потребности, при зародили усложнения с заплащане на месечните вноски да се предприеме предоговаряне на изискванията по заема с банката.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР