Театърът – висша инстанция за решения на житейски въпроси“, е

...
Театърът – висша инстанция за решения на житейски въпроси“, е
Коментари Харесай

Учителят Станиславски: Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра

„ Театърът – висша инстанция за решения на житейски въпроси “, е споделил съветският публицист и мъдрец Александър Херцен. Днес честваме Световния ден на театъра, изкуството с богата история и необятни благоприятни условия.

Театърът е служел за забавление още от дълбока античност в Гърция и до ден сегашен е една от най-магичните форми на изкуството, която има извънредно мощно влияние върху нас. Официално 27-и март става Световен ден на театъра през 1961 година по отношение на откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година и е разгласен от Международния сценичен институт. Първото интернационално обръщение за празника е написано от огромния френски стихотворец, публицист, художник, артист, сценарист и режисьор Жан Кокто. Оттогава насам всяка година на този ден известна персона от сферата на театралното изкуство сервира обръщение на всички фенове. Празникът на театъра се отбелязва с голям брой културни мероприятия в целия свят и несъмнено бива отбелязван уместно и у нас. Днес ще се състои и церемонията по връчването на премиите „ Икар “, като с изключение на Световният ден на театъра, ще бъдат маркирани и още две годишнини – 95 години от основаването на Съюза на артистите в България и 120 години от Българско цирково изкуство.



Интересен факт, обвързван с днешния ден, е че най-старата пиеса в света, която към момента се слага, е „ Перисте “ от Есхил, написана през 472 година прочие Хр.
В чест на великото театрално изкуство ще си напомним някои от най-докосващите цитати, свързани с хубостта и вълненията от сцената:



„ Театърът напълно не е празно и излишно нещо, в случай че се вземе поради, че точно в театъра може да се събере навалица от пет или шест хиляди индивида и че всички тези хора, които по нищо не си наподобяват, внезапно може да се потресат от едно общо потресение, да заридаят с едни и същи сълзи и да избухнат във повсеместен смях. Театърът е катедра, от която може доста да се приказва за света на положителното. “ - Николай Гогол

" Не познавам специалност, която да изисква по-чист манталитет, от театъра. " - Дени Дидро

" Театърът – единственото място, където бедните могат да гледат на богатите от високо. " - Уил Роджърс

" Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра. " - Константин Станиславски

" Величието на театъра се състои в това, че на финала покойниците стават, с цел да се поклонят. " - Жан Кокто

" Да, този свят е сцена, където всички хора са артисти и всеки има момент, в който би трябвало да влезе и излезе. " - Уилям Шекспир

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР