Театър Кредо“ стартира първата си творческа лаборатория – начален етап

...
Театър Кредо“ стартира първата си творческа лаборатория – начален етап
Коментари Харесай

Нина Димитрова работи по нов спектакъл на Кредо

Театър „ Кредо “ започва първата си креативна лаборатория – начален стадий към основаването на следващия театър. Репетициите вървят под диригентската палка на създателката на известния арт бранд Нина Димитрова. Известната режисьорка е избрала за собствен помощник артиста Денис Хаят, неин някогашен студент и притежател на „ Икар “ за дебют в „ Ревизорът “ по Гогол – един от шлагерите на Димитрова. Най-добре изявилите се ще бъдат поканени да вземат участие в постановката, с която театърът ще означи 30-годишния си празник през 2022 година.

В креативната лаборатория вземат участие артисти на възраст към 25 – на толкоз са героите в историята, която „ Кредо “ ще опише. Тя е за другарството и приключенията на група цветни младежи, които занимателно и остроумно оцеляват в системата на собствеността и парите, без да губят умеенето да се радват на живота. И на виното. Ако героите на тази световноизвестна история не бяха скитници и в случай че знаеха латински, евентуално мотото им щеше да бъде In vino veritas – „ Във виното е истината “.  

През есента по план „ кРЕдоСТАРТ “ продължава и юбилейното национално турне на трупата с „ Дневникът на един вманиачен “ за петгодишнината на спектакъла. На 25 септември е гастролът на интернационалния фестивал „ Пиеро “ в Стара Загора, а на 12,13 и 14 октомври в кукления спектакъл в Бургас. „ Каквото направи дядо, все е хубаво “ по Х. К. Андерсен, различен от евъргрийните на „ Кредо “, навърши 15 години. Една от самодейностите за отбелязване на юбилея е по плана „ Все е хубаво “, също подсилен от Национален фонд „ Култура “.  Нина Димитрова е основала 24 къси кино лентата с дълготрайност до 10 минути. Чрез потреблението на архивен снимков и видео материал тя споделя за представлението и неговия международен успех. Филмите съдържат изявленията с оценки на български и задгранични експерти и на участници в спектакъла. В тях е показана и неповторимата процедура на „ Кредо “ да играе на езика на страната, в която гостува – от съветски и британски до японски. Филмите ще бъдат публикувани цифрово на уеб страницата на  „ Кредо “ /credotheatre.bg/ и ще бъдат споделяни на страницата във Facebook.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР