Театър Кредо“ чества своята 30-а годишнина и 30-годишнината на легендарния

...
Театър Кредо“ чества своята 30-а годишнина и 30-годишнината на легендарния
Коментари Харесай

Театър „Кредо“ чества 30-годишнина на два континента

Театър „ Кредо “ празнува своята 30-а годишнина и 30-годишнината на именития театър „ Шинел “ по Гогол в обичайния за групировката дух – на българска и на интернационална сцена. Празничното зрелище на „ Шинел “ у нас е на 28 ноември в Театър 199, на чиято сцена постановката се радва на интереса на три генерации фенове. В началото на ноември юбилеят бе маркиран и в Япония. За трети път българският спектакъл, любим на японската аудитория от 2006 година насам, беше в програмата на Горски сценичен фестивал „ Мацуе “ в префектура Шимане. Това е 11-ото посещение на „ Кредо “ в Страната на изгряващото слънце, което го прави  българският спектакъл рекордьор по брой гастроли в Япония.

Театър „ Кредо “ е един от най-дълголетните самостоятелни театри в България. Негови създатели са артистите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. На 6 ноември 1992 година се ражда премиерата на първия театър на трупата – „ Шинел “ по Гогол, с който театърът блестящо и изрично се декларира на българска и международна сцена. Появата на „ Шинел “ в българския спектакъл бележи началото на нов метод на мислене, основаване и развъждане на театрална продукция. Днес „ Кредо “ е емблема на самостоятелния спектакъл у нас, а неговият театър „ Шинел “ – визитна картичка на българския спектакъл по света в продължение на 30 години.

Отличен с 14 интернационалните награди, „ Шинел “ на „ Кредо “ е феномен в българския спектакъл. В своята 30-годишна история постановката има над 600 представления, изиграни на рекорден брой езици по целия свят. Няма различен български театър, игран на 9 езика – български, съветски, британски, френски, немски, испански, сръбски, гръцки и японски. „ Шинел “ е и българският театър с рекорден брой интернационалните участия – над 200 фестивала в десетки страни и стотици градове по света. Той единствен в историята на българския спектакъл в две следващи години е шлагер на най-големия международен фестивал на изкуствата – Единбургския (1996, 1997). През 1997 година списание The List го подрежда в Топ 20 на най-забележителните събития на Единбургския фестивал.

Успешните страници в 30-годишната история на спектакъл „ Кредо “ са написани и с другите спектакли на групировката: „ Каквото направи дядо, все е хубаво ” по Андерсен, „ Дневникът на един вманиачен “ по Гогол, който носи на едно от новите имена в трупата – Стелиан Радев, номинация „ Икар “ за дебют и номинация „ Аскеер “ за изгряваща звезда, „ РевизорЪТ ” по Гогол, отличен с 4 награди „ Икар “ за дебют, номинация „ Икар “ за сценография, 4 награди на интернационалния фестивал на дребните театрални форми във Враца и така нататък - за постановка, сценография и две мъжки функции и с 2 награди на Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кр. Сарафов “.

През 2008 година Съюзът на артистите в България присъжда на „ Кредо “ специфична премия „ Икар ” за приноса в популяризирането на българския спектакъл и просвета по света. Следващата година групировката на актрисата и режисьор Нина Димитрова е номинирана за влиятелната европейска премия „ Нови театрални действителности ”, присъждана от Европейската комисия на най-изтъкнатите европейски театрални създатели за нововъведенията им в региона на театралното изкуство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР