Те трябва да са по-откровени за отношенията си с рекламодателиКогато

...
Те трябва да са по-откровени за отношенията си с рекламодателиКогато
Коментари Харесай

Захар и подсладители вгорчават живота на инфлуенсъри

Те би трябвало да са по-откровени за връзките си с рекламодатели

Когато инфлуенсърите хвалят нещо, което се яде или пие, ще е по-добре да са откровени кой им заплаща за хвалбите (снимка: CC0 Public Domain)

Инфлуенсърите, които популяризират храни и питиета в своите канали, ще би трябвало да бъдат доста деликатни какво хвалят, както и от кое място идват постъпленията им. Тези дни американската Федерална комерсиална комисия (FTC) предизвести редица авторитетни лица за посланията в техни платени изявления в обществените медии – и можем да чакаме наклонността да се ускорява.

Федералната комерсиална комисия в Съединени американски щати съобщи в сряда, че е издала предизвестия на две индустриални обединявания за храни и питиета, както и дузина онлайн инфлуенсъри, за това, че не са разкрили съответно платени изявления в обществените медии, които популяризират подсладители и захарни артикули.

Американски наказания

Писмата сочат изявления в Instagram и TikTok, направени от инфлуенсъри. Изглежда авторитетните особи са били наети от Американската асоциация за питиета и Канадския захарен институт. Първото е лобистка група, чиито членове включват някои от най-големите производители на безалкохолни питиета. Канадският захарен институт пък съставлява канадските производители на захар.

Предупрежденията следват обновени рекомендации, оповестени от организацията това лято, които изискват инфлуенсърите да разкриват на видно място рекламите и платените изявления в обществените медии, които популяризират артикули за компании. Публикациите, съгласно комисията, хвалят „ артикули, съдържащи захар “ и наподобява, че са платени от Канадския захарен институт.
още по темата
Междувременно организацията предизвести Американската асоциация за питиета за изявления, които акцентират сигурността на аспартама – тип подсладител, употребен в диетичните газирани питиета и безчет други храни. През юли организацията за битка с рака при Световната здравна организация реши, че подсладителят може да е допустима причина за рак, макар че други специалисти, събрани от здравната организация, споделиха, че аспартамът е безвреден за консумация в дребни количества.

Уилям М. Дермоди младши, представител на Американската асоциация на напитките, сподели, че комерсиалната група е подхванала „ деликатни стъпки “, с цел да бъде транспарантна по отношение на своите партньори-диетолози, които „ приказват от името на науката по отношение на сигурността на аспартама и решението на FDA, че е безвреден ”.

„ Важно е, че не е издигнат въпрос по отношение на същността на тези изявления “, сподели Дърмоди. „ Ние ще продължим своя непрекъснат ангажимент да разкриваме връзката сред диетолозите и американската промишленост за питиета и оценяваме насоките на FTC за това по какъв начин най-добре да осигурим бистрота за потребителите. “

Федералната комерсиална комисия обаче съобщи, че някои от изявленията, които е прегледала, не разкриват нищо по въпроса кой стои зад рекламните послания. Други са имали бележки в текстовото изложение на видеоклиповете, само че не и в самите видеоклипове. Някои от диетолозите разпознават „ ameribev “ като собствен сътрудник („ ameribev “ – American Beverage Association – Американска асоциация за напитки). Но организацията сподели, че това е незадоволително, защото феновете може въобще да не схванат абревиатурата.

„ Безотговорно е за която и да е комерсиална група да наема инфлуенсъри, с цел да популяризират продуктите на нейните членове, и да не подсигурява, че въпросните инфлуенсъри са откровени за тази връзка “, сподели в изказване Самуел Левин, шеф на Бюрото за отбрана на потребителите на FTC. Агенцията написа в писмата до комерсиалните групи, че изявленията може да нарушават федералния закон и надлежно могат да им костват до 50 хиляди $ санкции.

А след първия полъх


Макар че основните настоящи лица са американски, казусът може скоро да обхване инфлуенсърите съвсем по целия свят.

Първият фактор за това е, че СЗО от дълго време предлага понижаване на приема на захар за хората по целия свят. Има рекомендации за количествата, които е задоволително да се употребяват: не повече от 5-10 ч.л. на ден. Измерването е мъчно, защото захар се съдържа освен в сладкишите: има я в доста питиета и даже така наречен плодови сокове, а също и в храната, съвсем на всички места – даже в сосове и кетчуп.

Това значи, че борбата със захарта е съвсем световна. Съответно и инфлуенсърите в страни, където СЗО има думата, ще би трябвало да внимават с рекламите на питиета и храни, съдържащи захар.

По-сложна е обстановката с аспартама. За него има данни, че е канцерогенен. Има и доста хора, които имат вяра в това. Но пък изказванията се оспорват от огромна част от ХВК промишлеността. За да се оправи с недоверието, тя си има своите посланици – диетолози и откриватели, които обществено настояват, че няма данни аспартамът да е канцерогенен.

Влиянието на Европейски Съюз

Проблемът за инфлуенсърите може да се задълбочи, в случай че другата огромна икономическа мощ – Европейският съюз – реши да затегне регулациите по отношение на захарта и подсладителите. В момента Европейски Съюз има своите правила по тематиката, множеството от които са с целесъобразен темперамент. Това обаче може да се промени, изключително в случай че се откри щета от някой от продуктите, да вземем за пример аспартама.

Неотдавна да вземем за пример Европейски Съюз забрани титаниевия диоксид – веществото, което придава ослепително-белия цвят на редица артикули от вида на дъвки и бонбони – тъй като се откриха данни, че е канцерогенен. Ако по сходен метод се потвърди вредата от подсладителите, неизбежно Европейски Съюз ще наложи регулации за потреблението им.

Въпрос на здрав разсъдък

Каквато и да е истината за захарите и подсладителите, за инфлуенсърите ще е по-добре да бъдат откровени, когато продуктите, за които приказват, са платена реклама. За връзката си с рекламодателите ще е най-добре да бъдат пределно откровени пред публиката си. Дори да я прикриват, това няма да им свърши добра услуга в дълготраен проект: рискуват да си навлекат гнева на потребителите, а това би имало опустошителни резултати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР