Те са за 8,5 млрд. лева, съобщи Петър Андронов40% от

...
Те са за 8,5 млрд. лева, съобщи Петър Андронов40% от
Коментари Харесай

Искат разсрочване на 100 000 кредита

Те са за 8,5 милиарда лв., заяви Петър Андронов 40% от спестяванията ни са в евро
Гражданите и компаниите до момента са поискали да им бъдат разсрочени заеми за към 8,5 милиарда лв.. Част от тях няма да могат да се издължат до края на годината и евентуално ще се наложи второ и трето разсрочване. Това заяви ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов пред Българска национална телевизия.

Статистиката, която и Българска народна банка сподели, е че има към 100 хиляди декларирани заеми за отлагане към края на май, които евентуално ще станат 110 хиляди към края на юни. Част от тях няма да съумеят да се върнат към обикновено обслужване в границите на 6 месеца. Вероятно към част от тях банките ще приложат второ или трето разсрочване, изясни Андронов. Общата сума на желаните за разсрочване заеми е над 8 милиарда към края на май. Ако приемем, че има още един месец -  т.е. юни – това дава една евентуална стойност 8,5 милиарда, уточни още ръководителят на Асоциацията на банките.

Първоначалното търсене на разсрочване мощно понижа и компаниите и жителите откакто се подвигнаха ограничаващите ограничения понижиха интензитета на търсене на тази опция. Защото някои се върнаха на работа, част от компаниите възобновиха активността си, означи още Петър Андронов. По думите му обаче 10-15% от тези заеми евентуално и след шестте месеца ще се нуждаят  от още поддръжка, тъй като няма да могат да се върнат в постоянен режим. „ Ние сме подготвени за това и дори банките през второто тримесечие ще отделят доста огромни запаси, с цел да посрещнат заемите, които няма да могат да бъдат обслужвани “, изясни Андронов. По думите му приходите на банките от такси не са се нараснали, а даже през първите 4 месеца на 2020 година са намалели с 1% по отношение на същия интервал на предходната година. Спрямо последните месеци на 2019 година пък понижението е със 7%. Причината е, че в средата на декември бяха понижени таксите за трансгранични преводи в границите на Европейския съюз и те бяха приравнени с вътрешните.

Към днешна дата към 40% от спестяванията на българите са в евро, заяви Петър Андронов. Според него няма потребност хората в допълнение да превалутират сметките си в единната валута поради бъдещото ни влизане в Еврозоната.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР