Те са малки, но могат да наклонят везните в предизборната

...
Те са малки, но могат да наклонят везните в предизборната
Коментари Харесай

Предизборният съюз на Ердоган: ислям и ултранационализъм

Те са дребни, само че могат да наклонят везните в предизборната конкуренция в Турция. Ислямистките разколнически партии осъзнават значимостта си преди вота на 14-и май и се пробват да я осребрят. Според изследванията на публичното мнение Партията на благоденствието и ХЮДА-ПАР разполагат с общ електорален дял от към два процента. Двете обединения предложиха поддръжката си за обединението на Ердоган - при изискване, че бъде отменен Закон 6284, който пази дамите от принуждение и при нужда може да им подсигурява анонимност.

Това провокира надълбоко отвращение в Турция. Само през 2022-а година най-малко 234 дами са станали жертва на убийства. Платформата " Ще спрем фемицидите " прибавя към тази статистика още 245 евентуални случая. Насилието над дами е извънредно сериозен проблем в страната.

Подкрепа на висока цена

Законите за отбрана на дамите от дълго време са бодил в очите на доста ислямистки партии и общности. Те настояват, че сходно законодателство води до нарастване на броя на разводите. Според тях то е и израз на западната интервенция в мюсюлманско-турските фамилни структури. Ислямистите от години провеждат акции като да вземем за пример против изплащането на прехрана на дамите. При всеки комфортен случай те ускоряват натиска си върху държавното управление на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) за анулация на съществуващите закони в отбрана на дамите. В отговор на натиска им преди две години турският президент Реджеп Тайип Ердоган анулира Истанбулската спогодба.

Малко преди изборите изследванията на публичното мнение демонстрират, че ръководещият алианс губи поддръжка. Според социолозите Ердоган изостава и от своя противник за президентския пост. В момента той се пробва да завоюва нови съдружници. Но възмущението измежду доста от дамите, които членуват в ПСР, е толкоз съществено, че съглашение към момента няма. 

Кои са съдружниците на Ердоган?

Досегашният избирателен съюз на Ердоган включва наред с ислямско-консервативната ПСР ултранационалистическите Партия на националистическото деяние и Партия на огромния съюз. И двете произлизат от крайнодясното придвижване " Сивите вълци ".

Федералната работа за отбрана на конституцията класифицира " Сивите вълци " като извънредно националистическо, антисемитско и расистко придвижване. Техни врагове са главно кюрдите, евреите, арменците и християните. Те са твърдо уверени в превъзходството на турската нация и съгласно немските управляващи се стремят към основаването на хомогенна страна на всички тюркски нации от Балканите до Западен Китай.

Турският президент Ердоган и ръководителят на Партията на националистическото деяние Девлет БахчелиСнимка: DHA

Германското контраразузнаване счита, че Партията на националистическото деяние, която е най-големият сътрудник на Ердоган, е организацията, от която произлизат " Сивите вълци ". Нейните представители в Германия от години се следят от управляващите. И другият сътрудник на Ердоган - Партията на огромния съюз, произлиза от идеологията на " Сивите вълци ". За нея ислямът е значим детайл от турската еднаквост. Много политически убийства в Турция се приписват на Партията на огромния съюз. Твърди се, че нейни членове са взели участие и в убийството на арменския публицист Хрант Динк.

За президентските избори, само че към момента не и за парламентарните, Ердоган беше подсилен и от ислямистката ХЮДА-ПАР, която съгласно Федералната работа за отбрана на конституцията в Северен Рейн-Вестфалия е близка до турската Хизбула. Турската Хизбула е избила доста правозащитници, предприемачи и политици в Анадола, изключително през 90-те години. 

Новият хайлайф на Турция

Актуалните социологически изследвания предвиждат оспорвана конкуренция сред ръководещия и опозиционния алианс за вота. По време на ръководството си Ердоган съумя да построи огромен властови уред в страната. Той сътвори и собствен личен хайлайф посредством държавни поръчки, непотизъм и корупция. Предостави и многочислени привилегии на мюсюлманските ордени. Едно проваляне на идните избори би означавало загуба на въздействие и благосъстояние за тях. Неотдавна Мензил, ортодоксалният суфистки медал с максимален брой членове в Турция, разгласи поддръжката си за обединението на турския президент.

За политолога от Виена Томас Шмидингер, специалист по турските въпроси, това не е изненада, защото предизборният съюз на Ердоган съставлява композиция от политически ислям и ултранационализъм. " Мензил към този момент размени придвижването на Гюлен като една от най-важните религиозни мрежи на ПСР след опита за прелом през 2016-а година ", изяснява той.

Идва ли краят на ерата " Ердоган "?

Шмидингер е на мнението, че към този момент изборна победа на държавния алианс е малко евентуална - поради неуспеха в икономическата политика и неприятното ръководство на рецесията след земетресенията през февруари. " А даже в Турция изборите могат да бъдат фалшифицирани единствено до известна степен ", прибавя той, припомняйки обвиняванията в операции от предходни години.

Кемал Кълъчдароглу е претендентът на опозицията за президентските избори в ТурцияСнимка: Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout/REUTERS

Дали при проваляне Ердоган би отстъпил непринудено мястото си? Шмидингер се съмнява. Той показва, че турската страна значително се управлява от доближени на президента. Освен това след опита за прелом в ръцете на неговите поддръжници има доста оръжие, което би могло да докара до вероятни въоръжени конфликти. Политологът предвижда, че промяната на режима няма да мине изцяло безпрепятствено и при загуба на Ердоган на изборите.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР