Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен

...
</TD
>Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен
Коментари Харесай

Вдъхват нов живот на уникален археологически обект в Пловдив

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на регион " Централен “ Георги Стаменов посетиха през днешния ден ранновизантийския керамичен комплекс, прочут на пловдивчани още като " Антични керамични пещи “. Те се намират на ул. " Гладстон ", против зала " 2019 “, при започване на Цар Симеоновата градина, напомнят от Община Пловдив.

На обекта двамата бяха посрещнати от археолога доцент доктор Иво Топалилов, който дружно Елена Божинова от Регионален археологически музей-Пловдив, работи на терена от няколко дни. Идеята на Панов и Стаменов е посредством избавителни археологически разкопки да бъдат разкрити, проучените преди повече от 30 година, остатъци от постройката на керамичния център. Както е известно, по времето на основаването си - през късната древност, той се е намирал отвън рамките на града. В тези късноантични строителни пещи се е изработвала строителна керамика – главно тухли и керемиди.

Целта е да бъде разкрито това, което към този момент е било проучено, да бъде документирано напълно, с цел да може да се експонира по грациозен метод, съпроводен от нови описателни табла, уместно художествено осветяване, които да описват историята, функционалностите на пещите е по какъв начин са били употребявани.

Ранновизантийският керамичен комплекс " Антични керамични пещи “ е разгласен за недвижима културна полезност от национално значение през 1995 година. Първата пещ е с размери 3,30 на 3,05 метра и има четириъгълен проект. Долната ѝ камера е вкопана в земята и построена от тухли. Втората пещ е с размери 2,84 на 2,55 м. в същата форма. Тяхното социализиране и експониране цели те да бъдат непокътнати по най-хубавия метод и да не се излагат повече на климатичните въздействия, които ги разрушават.

Очаква се работата на археолозите да завърши до края на годината, а през идната администрацията на регион " Централен " ще отдели средства за изработката на защитно покритие. Вече се работи по проектирането му. Обсъжда се покритието да е от " гел- текстил “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР