Зам.- министърът на правосъдието Емил Дечев присъства на кръгла маса

...
</TD
>Зам.- министърът на правосъдието Емил Дечев присъства на кръгла маса
Коментари Харесай

Юристи бистрят в Пловдив как да се помага на жертви на домашно насилие

Зам.- министърът на правораздаването Емил Дечев участва на кръгла маса " Правна помощ на лицата, потърпевши от домашно принуждение, и съгласуваност на институциите при реализиране на отбраната им ", която се организира в Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Дискусията е проведена от Националното бюро за правна помощ и Адвокатска гилдия – Пловдив. Домакин на срещата е кметът Здравко Димитров. На събитието участват представители на държавни институции, правосъдната власт, Министерство на вътрешните работи, локалната власт, адвокатурата и болнични заведения.

Кметът Здравко Димитров посочи, че тематиката за домашно принуждение е сензитивна, само че обединени дружно институциите може да създадат по този начин, че тези случаи да бъдат по-малко. Той изрази вяра, че 49-тото Народно събрание ще одобри по този начин дълго чаканите законодателни промени и че повече институции ще се включат в меморандум, с цел да може помощта да бъде навременна и да бъдат предотвратени колкото може повече случаи на принуждение.

" Имате в мое лице, и в това на община Пловдив един сътрудник, с който ще се отделя повече внимание на такива случаи, с цел да може това уродливо нещо в живота ни да бъде изкоренено ", сподели Димитров. 

Зам.- министърът на правораздаването Емил Дечев посочи, че в Конституцията ни е записано, че България е правова и обществена страна, само че тези текстове звучат нереално. Голямото предизвикателство е по какъв начин тази абстрактност на конституционните правила ще се претвори в една действително настояща норма, която да прави работа.

Той приветства обстоятелството, че на 16 март е подписан меморандум сред Националното бюро за правна помощ, Министерството на правораздаването и Министерство на вътрешните работи за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение. Дечев увери, че от страна на Министерството на правосъдието  ще създадат всичко допустимо, с цел да може тази значима обществена функционалност да бъде изпълнена и да се даде достъп до правораздаване на обществено слаби хора и жертви на принуждение по този начин, че те да почувстват какво значи обществена и правова страна.

" И за правосъдната промяна да се приказва не като за нещо нереално, както по тематиката основен прокурор, а да приказваме за неща, които доближават до дома на доста хора, които могат да бъдат жертва на принуждение и имат потребност от нашата поддръжка ", добави Емил Дечев.

Гледайте повече във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР