Установени нарушения са причина за прекратяване на обществената поръчка за

...
</TD
>Установени нарушения са причина за прекратяване на обществената поръчка за
Коментари Харесай

Пловдивски депутат с настоятелни въпроси към министър Минеков за забавения ремонт на Концерта зала

Установени нарушавания са причина за преустановяване на публичната поръчка за ремонт на Концертна зала – Пловдив. Това стана ясно в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ доцент доктор от служебния министър на културата, оповестяват от пресцентъра на ГЕРБ - Пловдив.

От трибуната на Народното събрание доцент Шилев попита каква е повода за преустановяване на по този начин значимата за културния живот на Пловдив социална поръчка и за какво към този момент 45 дни не се афишира новата процедура.

Мотивите за прекратяването на публичната поръчка са открити нарушавания при откриването й, които не могат да бъдат отстранени без това да се промени в изискванията на процедурата. Същото съставлява съображение за преустановяване по член 110 ал.1 т. 5 от Закон за обществените поръчки. Нарушенията се показват в открити несъответствия в количествено-стойностните сметки, приложени към техническата спецификация, които подлежат на попълване от участниците при правенето на техните ценови оферти.

Констатираните несъответствия са довели до искане за уточнения на заинтригувани лица в периода за подаване на предложения. В разясненията са предоставени инструкции към участниците, касаещи попълването на КСС, които трансформират значително в началото оповестените условия на поръчката в нарушавания член 303, алинея 5 от Закон за обществените поръчки, според който с разясненията не могат да се вкарват промени в изискванията на процедурата.

В случая възложителят е осъществил законовото си право да приключи процедурата по посоченото съображение вместо да допусне следващо осъществяване на поръчката при незаконосъобразни условия, разгласи служебният министър Минеков.

Това предизвика пловдивският народен представител от ГЕРБ доцент Шилев да попита кой е отговорен за забавянето и дали средствата за ремонта на Концертна зала са обезпечени.

" Дори да не беше прекъсната процедурата, плануваните строителни дейности не могат да бъдат стартирани и довършени в границите на актуалната бюджетна година, защото се касае за загуба на скъпо време в интервала март-април “, добави Минеков. Според него казусът не е в забавянето от тези 45 дни, а надалеч по-голям.

Във втория си длъжностен мандат в края на ноември, началото на декември, беше направено КСС с предложение за ремонт от 12.5 млн. лв., а не 10 млн лв.. На 12-ти декември напуснах като длъжностен министър и при започване на годината беше допустимо да се пусне тази поръчка, сподели още служебният министър на културата.

Обществената поръчка на стойност 10 090 679,90 лева без Данък добавена стойност с предмет " Основен ремонт и реорганизация на Концертна зала, като мултифункционална зала за симфонични концерти и театрални продукции, Държавна опера – Пловдив “ е открита на 23.09.2022 година с краен период за подаване на предложения 15.11.2022 година С автограф на служебният министър на културата Минеков същата се приключва с дата 26.10.2022 година

" Министърът не сподели кой е виновен за забавянето, макар че два пъти го попитах. Дали прикрива някого или за всичко е отговорен министърът на културата от Политическа партия Атанас Атанасов. Остава без отговор и въпросът дали ще ги има средствата за ремонта в новия бюджет и дали ще бъдат увеличени. Като депутат от Пловдив ще продължа да упорствам и да работя реконструкцията на Концертна зала в Пловдив да се случи “, безапелационен бе доцент.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР