Усещането за несправедливост в заплащането и за неефективността на местната

...
</TD
>Усещането за несправедливост в заплащането и за неефективността на местната
Коментари Харесай

Адриан Николов от ИПИ: Трябва със сигурност да закрием голяма част от общините

Усещането за неправда в заплащането и за неефективността на локалната власт е подбудена от все по-големия брой умиращи общини с все по-малък брой население в тях. Това сподели в предаването " Цветовете на България " на Радио " Фокус " Адриан Николов – старши икономист в Института за пазарна стопанска система.

Парадоксите заплатите на локалната власт в дребните градчета да са по-високи от тези в огромните градове се дължат на измененията в Наредбата за заплатите в държавната администрация от 2019 година, когато се разрешат увеличение на заплатите на регионалните шефове, на шефовете на държавни и изпълнителни организации и на някои характерни структури, като за таван е посочена министерската заплата, която сега е 9436 лв., изясни икономистът.

" Основният мотив е, че общинската администрация и кметовете въпреки всичко би трябвало да получават задоволително почтено заплащане, с цел да не бъдат изкушени да се корумпират. Презумпцията е, че задоволително високата хонорари биха били някакъв спирачка за корупция ", сподели той и добави, че е мъчно да се даде оценка за това дали преди или след тази смяна има повече корупция в локалната власт – " сякаш  усещането е, че по-скоро в последно време тя е по-малко, минимум тъй като си приказваме доста повече за нея ", добави той.

По думите му не е толкоз значим диалогът дали са доста високи или доста ниски тези заплати в другите общини. Ключовото в този диалог е самото битие на общини с доста дребен брой поданици: " В Закона за локалната власт има записан доста явен аршин, който ни споделя какво население би трябвало да имаме, с цел да създадем една община – това са 6 000 души, само че за жалост няма условия, в което да ги закриваме когато паднат под този размер, “ обясни още той, като добави, че общините, които са под този критерии, са над 90. " Именно това основава това чувство за неправда и за неефективност на тази система, защото все по-малък брой население разчита на все по-голям брой общинска администрация, обществена претовареност и така нататък “

" В административната промяна е заключено и решението на този проблем. Не че са толкоз високи тези кметски заплати, колкото че основават едно доста съществено чувство за неравнопоставеност и неправда и корист. Това значително би могло да бъде решено посредством едно много съществено посичане на броя общини, които имаме сега. 265 е доста огромно число, което в към 1/3 е напълно голословно в своето битие, “ разясни той като съгласно него е редно да се намерения за въвеждането на нов по-висок таван за съществуваме на община – към 15 000 индивида.

" Трябва сигурно да закрием огромна част от общините, да ги обединим там, където е свястно, да усъвършенстваме мрежата и в действителност да установим какъв ще е в действителност и броя на жизнеспособни общини. Моето чувство е до 120-130. Това е част от фундаментална промяна в администрацията, за фискалната децентрализация, за овластяването на общините, за които последните 3-4 години поради несигурната политическа конюнктура по-скоро не се приказва, “ безапелационен е той.

Калина Свежин
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР