.td_uid_42_5c8ca64238795_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8ca64238795_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Министерството на отбраната на САЩ дава

...
.td_uid_42_5c8ca64238795_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8ca64238795_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Министерството на отбраната на САЩ дава
Коментари Харесай

DARPA работи върху абсолютно защитена компютърна система за гласуване

.td_uid_42_5c8ca64238795_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8ca64238795_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Министерството на защитата на Съединени американски щати дава $10 милиона за създаването на иновационна технология за провеждането на избори. Хода на гласуването може да бъде следен от всички гласоподаватели, а хакването на системата е невероятно: надеждността на хардуера и софтуера ще ревизират хакерите от целия свят.
Криптоизбори
DARPA подписа контракт с американската компания Galois , която до момента е изпълнила значително държавни поръчки. Разработчиците на тази компания имат намерение да основат неповторима система за гласоподаване с отворен код. Специалистите обявиха, че освен софтуерът ще бъде с отворен код, а и напълно ще се употребява концепцията open hardware – всички механически характерности на употребяваните съставни елементи ще бъдат очевидно оповестени.

Galois приготвя два вида прототипи. Първият план е компютърно устройство за попълване на бюлетините. Използва се сензорен екран, посредством който гласоподавателят попълня бюлетината. След това документът се разпечатва и може да се пусне в урната.
.td_uid_41_5c8ca642384af_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8ca642384af_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Специален датчик разпознава данните на бюлетината, а гласоподавателят получава специфичен криптокод, с който може да прави запитвания в базата данни на гласуването.

Този метод дава опция на всички деятели или просто гласоподаватели да наблюдават и в действително време да ревизират броя гласове на всеки претендент и да се убедят, че няма фалшификации и шикалкавене. Всеки гласоподавател може да ревизира, къде в действителност е отишъл неговият глас.

Вторият план на Galois е оптично устройство за различаване на ръчно попълнените бюлетини.
Полигоните
Уеб порталът Motherboard заяви, че DARPA не има намерение да употребява новата технология на идващите избори. Платформата е предопределена да стане нещо като тестова лаборатория за оценка надеждността на технологията.

Прототипите ще бъдат показани на хакатона Def Con Voting Village през 2019 и 2020 години. Хакерите и специалистите по сигурността ще могат да премерят силите си и да оценят плана, както и да получат нормалните хонорари за това. DARPA има намерение да притегли и експертите от университетите, които също да дадат своите оценки.

Всички сорс кодове и хардуерни модули, както и резултатите от опитите за навлизане в системата ще бъдат оповестени и всяка компания и просто самостоятелен откривател, ще могат да се срещнат с тази информация. Разработчиците се надяват, че от тази технология ще се заинтересуват другите производители на машини за гласоподаване.

„Ние няма да внедряваме тази система. Нашата цел е да разработим методика, която може да бъде употребена от другите производители“ – съобщи представителят на DARPA Линтън Селмън.

Селмън добави, че DARPA ще обърне изключително внимание на хардуера. Ако устройствата бъдат направени оптимално хардуерно надеждни, софтуерът също ще бъде благонадежден и хакерите няма да могат да намерят уязвимости, даже и това да е теоретически допустимо.
.td_uid_43_5c8ca64238a0e_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c8ca64238a0e_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР