Само след дни идват Великденските празници, които тази година съвпадат

...
</TD
>Само след дни идват Великденските празници, които тази година съвпадат
Коментари Харесай

Агнешкото излиза от фермите на 10-12 лв., продават го за 26-27 лв. в магазините

Само след дни идват Великденските празници, които тази година съответстват с Гергьовден. В този интервал всички българи се стремим да сложим на трапезата си по опция и агнешко месо. Затова въпросът с съществуването на агнешко в магазините и цената му е доста настоящ понастоящем. Повечето покупки се вършат от магазините, само че пораства и броят на хората, които купуват директно и от животновъдни ферми.

Към момента при покупки от фермите цените  " на едро " са 8-9 лв/кг живо тегло, а " на дребно " (1-2 агнета) са 10-12 лв/кг живо тегло, сподели за Money.bg Cимeoн Kapaĸoлeв, cъпpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa oвцeвъднa и ĸoзeвъднa acoциaция, ĸoятo e нaй-гoлямaтa бpaншoвa opгaнизaция в ceĸтopa нa живoтнoвъдcтвoтo y нac. Подобни са били цените на агнетата живо тегло и предходната година за Великден и Гергьовден.

Това значи, че и в магазините в страната би трябвало цените да са близки до миналогодишните. Наблюденията демонстрират, че в магазинната мрежа, средната цена на 1 кг агнешко месо е към 26-27 лв..

Предвижданията на браншовата организация са, че на българския пазар тази година за празниците ще се осъществят общо към 500 000 български агнета. " С оглед съвпадането на двата огромни празника, чакаме българските агнета да бъдат задоволителни за задоволяването на търсенето на локалния пазар ", уточни Cимeoн Kapaĸoлeв.

На българския пазар с изключение на родно произвеждане, се оферират за Великден и Гергьовден и агнешко импорт от Северна Македония, Румъния и Австралия. Цените на вносното агнешко са с към 10-20% по-ниски от тези на българското, само че би трябвало да се има поради, че австралийското агнешко е надълбоко замразено, предизвестяват наши овцевъди.

Не е за занемаряване и фактът, че вносното агнешко от посочените две прилежащи страни е в една или друга степен с по-различни вкусови качества от това с което сме привикнали у нас, заради по-различния фураж, с който там се хранят животните.

Цените на агнешкото от Северна Македония са малко по-ниски от тези на нашето, главно заради специфична конвенция с Европейски Съюз за безмитен импорт, като в същото време от македонска страна не са длъжни да се съблюдават съответните условия на Европейски Съюз.

В магазините у нас агнешкото месо от България е със наследник щемпел, а вносното - с червен, напомниха от браншовата организация.

Що се отнася до други значими хранителни артикули - козе и изключително овче кисело мляко - през последните години, включително в последно време, се наблюдава засилен интерес за извършване на покупки непосредствено от фермите на млечни артикули, както и на месо. " Това съкращаване на веригата на доставки, дава спомагателен тласък на фермерите за произвеждане, а и обезпечен достъп до качествена храна на потребителите! Тенденцията е тези директни продажби да се развиват съществено ", безапелационен е Kapaĸoлeв.

Кредитирането е един от най-съществените тласъци и предпоставки за развиване на селското стопанство, изключително на отглеждането на животни. А " сдружаването на фермерите в кооперативи е от доста значимо значение, защото както са на Запад, по този начин и у нас кооперативите би трябвало да станат " стълбовете " на селското стопанство ", уточни съпредседателят на Haциoнaлнaтa oвцeвъднa и ĸoзeвъднa acoциaция. Именно и на кооперативите би трябвало да помогне страната, включително и посредством разпределяне на заеми от държавната Българска банка за развиване (ББР), счита Cимeoн Kapaĸoлeв.

В тази връзка той разяснява, че " след едногодишни старания на браншовата организация, от ББР започнаха да кредитират преференциално групи и организации на производители. Има още доста да се работи в тази тенденция, само че значимото е, че това е началото! ББР сподели прагматичност в основаването на сходен артикул и към този момент няколко групи от производители се възползват от него! "
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР