Пловдив почете 147-та годишнина от Априлското въстание с шествие и

...
</TD
>Пловдив почете 147-та годишнина от Априлското въстание с шествие и
Коментари Харесай

Пловдив почете 147 години от избухването на Априлското въстание

Пловдив уважи 147-та годишнина от Априлското въстание с шествие и полагане на венци и цветя пред паметните плочи на героите от 1876 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Ученици от ОУ " Душо Хаджидеков ", ОУ " Васил Петлешков ", ОУ " Кочо Честименски ", ПГ по електротехника и електроника и членове на пловдивското сдружение на Комитет " Родолюбие " се събраха на площад " Съединение ". След това бяха положени цветя пред паметната плоча в подлеза на някогашната аптека " Марица ", където през османско господство е бил пандизът Таш капия, пред паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия и паметника на Васил Петлешков в Цар-Симеоновата градина.

По време на прекосяването по основната звучаха родопски гайди. Пред паметника на Васил Петлешков беше направена възстановка за съставянето на Тайния революционен комитет в Пловдив и оповестяването на Априлското въстание в града. 

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, комитет " Родолюбие ". Слова пред местата за памет изнесоха шефът на РИМ- Пловдив Стоян Иванов, преподавателят от ПУ " П. Хилендарски " Мариана Мирчева, наследници на рода Свещарови. За първи път честването на Априлското въстание в Пловдив е включено в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 година

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР