От 15 септември Ева-Мария Попчева е най-новият член на Европейския

...
</TD
>От 15 септември Ева-Мария Попчева е най-новият член на Европейския
Коментари Харесай

Пловдивчанката, която стана евродепутат от Испания: Пълна загуба на време и незаконен е референдумът за еврото

От 15 септември Ева-Мария Попчева е най-новият член на Европейския парламент от испанската центристка демократична политическа партия " Граждани “, която е член на АЛДЕ. 

Тя е родена в Пловдив през 1979 година Учи право в университета " Алберт Лудвиг “ във Фрийбург, Германия и получава докторска степен по конституционно право в Автономния университет в Барселона. Преди да стартира работа в Европейския парламент е работила като юрист в Испания и Германия. 

Попчева е специалист по право на Европейски Съюз и преди този момент е управлявала отдела по законодателни въпроси в Европейския парламент. Oмъжена е и живее в Барселона. Родителите ѝ към момента живеят в родния Пловдив. 

Преди дни Бюрото на Европейския парламент в България организира медиен брифинг, засягащ тематиката за координацията на икономическите политики на страните от Европейския съюз (т.нар. Европейски семестър) и дезинформацията и митовете във връзка с приемането на еврото. В брифинга се включи Ева-Мария Попчева.

По мотив отлагането на приемането на еврото в България и страховете на българите от повишението на цените и финансовата неустойчивост, която тормози част от българите, евродепутатът Ева Мария Попчева разяснява:

" Първото нещо, което желая да посочи, е нещо, за което ми се коства, че в България не се приказва и това е, че България до момента беше давана за образец във връзка с доста ниския държавен дълг. Той е 23% от Брутният вътрешен продукт, единствено Люксембург и Естония имат толкоз невисок дълг. От друга страна, дефицитът ни постоянно е бил в границите на тези 3%, като сега е малко по-висок 3,4% – това е напълно леко отклоняване и е обикновено в резултат на пандемията и войната... Затова тук в Екологичен потенциал и в страните членки с огромно недоумение се одобри това решение на България за отсрочване на участието в еврозоната. Някой път ни се показва, че Европейска комисия или ЕЦБ, са ни споделили, че не изпълняваме критериите, само че това не е правилно... Трябва да има политическо предпочитание да се влезе в еврозоната. "

Евродепутатът даде образец с Испания, като изясни:

" Повишават се цените с влизането на еврото. Защо се покачват? Това, което стана в Испания, е, че с влизането на еврото търговията на компаниите с компании от други страни членки се усили, икономическата активност е доста по-интензивна, откриха се нови работни места и заплатите се покачиха – това е, което води до повишение на някои цени, само че това е, тъй като има стопански напредък и повишение на икономическия стандарт. “

На журналистически въпрос по отношение на мнението ѝ за това, че страните с валутен ръб, които са въвели еврото, държат най-високи равнища на инфлация след въвеждането, тя разяснява:

" Инфлацията в Европейски Съюз сега се дължи на два фактора – енергийните цени и цените на храната. Интересното при валутния ръб е, че все едно към този момент сме приели еврото, тъй като валутният ни курс за еврото е закрепен и няма заплаха да има промени. Това, което специалистите споделят, е, че ще има интервал сред 6 месеца и 1 година, в който ще има редом и двете валути, което се прави, с цел да може постепенно левът да излезе и да се смени с еврото. “

На въпрос по какъв начин може да бъде избегната инфлацията от закръглянето на цените нагоре, Ева-Мария Попчева отговори, че фактически се следят такива практики при приемането на еврото, само че и че не се приказва за противоположната процедура – за закръгляне на цените надолу, както и че страните имат опция за контролиране на цените при приемането на новата валута.

По отношение на въпрос за събирането на подписи за референдум за опазване на лв. като валута в България, позицията на Ева-Мария Попчева бе следната:

" Това, което бих споделила на хората, е да не си губят времето в събиране на подписи, тъй като това не е нещо, което може да се реши с референдум. Този референдум би бил срещу българската конституция и срещу контракта на Европейски Съюз, тъй като съгласно контракта за присъединение към Европейски Съюз, България има задължението да се причисли и към еврото. Така че не може в следствие да желаеме като страна да нарушаваме един интернационален контракт, какъвто е договорът за присъединението ни към Европейски Съюз. “

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР