Кандидат-студентската кампания по бакалавърските специалности в Техническия университет – филиал

...
</TD
>Кандидат-студентската кампания по бакалавърските специалности в Техническия университет – филиал
Коментари Харесай

Техническият университет – филиал Пловдив приема още студенти в пет специалности

Кандидат-студентската акция по бакалавърските специалности в Техническия университет – филиал Пловдив е минала пика си. До началото на образователната 2023/2024 година във ВУЗ-а се одобряват документи за стеснен брой свободните места в 5 от общо 13-те специалности, изучавани тук.

Практиката демонстрира, че по-късно се записват студенти, които са трансформирали своите планове какво и къде да учат. Най-често са младежи, които са имали желание да учат в чужбина, само че по една или друга причина не са съумели и в този момент търсят елитно висше образователно заведение в България, където да постъпят в бакалавърска стратегия.

Има и такива, които са преосмислили вероятностите пред себе си и избират да учат в Техническия университет – филиал Пловдив, обобщава доцент доктор Никола Шакев – заместител шеф на висшето образователно заведение. Информацията за специалностите, по които към момента има опция за записване за постоянно образование, може да се получи от образователния отдел на университета, прецизира доцент Шакев.

За първокурсниците в техническия ВУЗ се поставят специфични грижи. " Имаме стратегия за първокурсниците: определили сме ментори-преподаватели на съответните групи, които да оказват помощ на студентите при всевъзможни техни проблеми, свързани с образованието. По всеки предмет има безвъзмездни съвещания при преподавателите. “ - сподели доцент доктор Никола Шакев.

= Роботите – крачка напред =

Интересът към неуморните и прецизни машини, служещи както в промишлеността, по този начин и в медицината, продължава да е огромен, разяснява проф. доктор Андон Топалов – учител по специалността " Автоматика, осведомителна и ръководеща техника “. Всъщност роботика се учи освен в една компетентност на Техническия университет – филиал Пловдив.

Новото, което ние вкарваме в лекциите си е обвързвано с изкуствения разсъдък на роботите, изяснява професорът. Бъдещите инженери към този момент са почнали да си задават и основния метафизичен въпрос: до каква степен може да се " вкара “ изкуствен интелект в роботите. Според мнозина от научните служащи, учащи студенти, отговорът е явен: роботът не може с деяние или безучастие да навреди на индивида. Независимо какъв брой интелигентен е индивидът или роботът.

= Идва ред на магистратурите =

От средата на идващия месец започва приемът на документи по 12/ магистърски стратегии, изучавани в Техническия университет – филиал Пловдив. Тогава в конкуренцията за оповестените над 150 места ще могат да се включат и завършващите бакалаври, които се дипломират през септември.

През новата образователна година се разкрива нова едногодишна магистърска компетентност, която ще бъде преподавана на български и на британски език. " Това е " Технологично предприемачество “, в която студентите ще учат както новите технологии в региона на техниката, по този начин и ефикасния мениджмънт, развиването на нововъведения, отбрана на интелектуална благосъстоятелност. “ - изясни доцент доктор Шакев.

Практиката демонстрира, че забележителна част от новоприетите магистри са приключили висшето си обучение в Техническия университет – филиал Пловдив. Записват се и доста студенти, приключили друго висше образователно заведение с техническа устременост.

" Магистърските ни стратегии са отворени за студенти и от други професионални посоки и области на висшето обучение. В тези случаи обаче образователните проекти са разширени с още една година, през която студентите " наваксват “ със характерни и нужни механически познания. “ - разяснява доцент доктор Никола Шакев – заместител шеф на Техническия университет – филиал Пловдив.

Във магистърските стратегии на ВУЗ-а се записват да учат главно студенти от областите Пловдив, Стара Загора, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик. Имаме обаче и студенти от по-отдалечени райони като Варна, Бургас, Видин, Шумен и други Пловдив е притегателно място за младежите, които имат опция тук да получат освен елитни инженерни познания, само че и да изживеят незабравимите години на студентския живот в града под тепетата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР