Кандидат-гимназистите от русенско през предстоящата 2023/2024 учебна година ще могат

...
</TD
>Кандидат-гимназистите от русенско през предстоящата 2023/2024 учебна година ще могат
Коментари Харесай

В Област Русе 5 нови специалности очакват осмокласниците

Кандидат-гимназистите от русенско през идната 2023/2024 образователна година ще могат да се образоват в общо 67 паралелки. От тях 43 ще са професионалните, а 24 профилираните. В град Русе банкет ще се реализира в 56 паралелки, от които 21 за профилирано образование и 35 за професионално. Това излиза наяве от одобрения държавен план-прием за района, оповестяват от пресцентъра на Областна администрация Русе.

Той е утвърден на национално равнище през април тази година без корекции, по този начин както е препоръчан от началника на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева и координиран от Постоянната комисия по претовареност и регионалния шеф Анатоли Станев. Общият брой на местата, които чакат завършващите седмокласници в района е 1742, което е с 13 повече от упования брой завършващи. Данните за броя на завършващите са от март тази година. Според Станев план-приемът е уравновесен и дава доста положителни благоприятни условия за реализация на бъдещите гимназисти.

Разкриват се и пет нови специалности. Четири от тях ще са в Русе, като в тях се планува да се образоват 65 възпитаници. Става дума за " Компютърни мрежи “ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника; " Художествена тъкан “ в Професионалната гимназия по облекло; " Промишлена електроника “ в Професионалната гимназия по превоз и " Пространствен дизайн “ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

26 възпитаници се чака да учат за първи път и в компетентност " Говедовъдство “, която ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по селско стопанство в Две могили. Така общият брой на учениците, учащи се в нови специалности в района се чака да доближи 91. Защитените специалности ще бъдат седем, като в тях ще се образоват 143 възпитаници. Напълно предстоящо в листата попадат " Минна електромеханика “,  " Говедовъдство “, " Художествена дърворезба “, " Художествена тъкан “, " Корабоводене-речно “, " Корабни машини и механизми “, както и " Локомотиви и вагони “. Други 20 специалности са с предстоящ дефицит. В тях би трябвало да се образоват малко над 450 възпитаници. 234 възпитаници по 14 специалности пък ще имат опцията да учат в дуална форма на образование.

Подробности може да намерите на.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР