Икономическата миграция особено през последните години постави грижата за възрастните

...
</TD
>Икономическата миграция особено през последните години постави грижата за възрастните
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Грижата за възрастните хора е критерий за зрелостта на една нация, затова е важна

" Икономическата миграция изключително през последните години сложи грижата за възрастните хора като приоритет пред всяко общество и държавно управление. Именно това постанова и все по-отчетливата роля на локалната и държавната власт на районно равнище, която да бъде поръчител за съответна и сложна грижа за възрастните хора на всички места в страната ", съобщи заместител регионалният шеф на Русе при присъединяване си в обществена полемика със студенти и жители по отношение на провокации пред младежите за деен принос в обезпечаването на качествена и налична дълготрайна грижа за възрастните хора в България.

Срещата беше проведена от " Каритас България " и " Каритас Русе ", в партньорство с Русенски университет " Ангел Кънчев ". Събитието беше част от план " Достъп на възрастните хора (65+) до дълготрайни грижи в дома и общността – политики и действителност ", който се извършва с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, заяви ОА-Русе.

Основната цел на плана е да окаже въздействие за смяна на съществуващите политики за дълготрайни грижи в дома и общността за една от най-уязвимите групи в българското общество – възрастните хора.

Според Ковачев сходни планове са фактически ефикасни и би трябвало да има повече такива, само че те не би трябвало да са единично събитие.

" Те би трябвало да бъдат в основата и на по-активни ограничения от страна на всички институции, които да са ориентирани към цялостната грижа за хората от третата възраст. Фундаментален въпрос продължава да е степента на угриженост, която не би трябвало да е единствено на прочувствено равнище, само че да изисква вложение на старания, време и средства.

Грижата за възрастните хора е значима, тъй като тя е критерии за зрелостта и благоденствието на една нация. Така се основава и една последователност в поколенията, която построява стойностите и устоите на всяко общество ", безапелационен бе Георгиев.

Той съобщи, че Областната администрация е подготвена по всевъзможен метод да спомага, без значение дали става дума за съгласуване и координиране на дейности сред разнообразни ведомства и неправителствения бранш или пък дейното даване на налична информация за възможни стратегии, по които могат да се осъществят начинания в социална изгода.

Припомняме, че Национална католическа федерация " Каритас България " е българска неправителствена организация, осъществяваща обществена активност в България от 1993 година Като конструкция на Католическата черква, " Каритас " слага в центъра на своето внимание хората от " периферията на света ", които живеят в беднотия и в страдалчество и които се нуждаят от грижа и поддръжка, тъй че да могат да живеят почтено.

Професионалните грижи в дома, предоставени с внимание и схващане, са най-силният мотор на желанието за живот и пътят към почтено преживяване на старините.

В днешната полемика участваха редица представители на държавната и локална власт, както и на академичната общественост. Сред тях бяха ръководителят на Общинския съвет учен Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. доктор Пламен Кангалов, а също и изпълнителният шеф на " Каритас Русе “ Стефан Марков.

Академик Белоев дефинира събитието като значимо и уточни, че за нашия град е доста значимо да имаме основана доста добра среда за възрастните хора.

" Грижата за по-възрастните и тези, които имат специфични потребности ще е нещо доста значимо отсега нататък и ще би трябвало да се реши от обществото ", сподели ръководителят на Общинския съвет.

Той изрази вяра днешната среща да даде насочни точки за бъдещи действия в тази сфера. От своя страна ректорът проф. Кангалов показа, че е щастлив, че в Русенския университет има студенти и преподаватели, които са се посветели на сходна активност. Той бе безапелационен, че постоянно ще поддържа реализирането на такива начинания. 

" България е на последно място в Европейски Съюз по дългоденствие. Проблемът не е толкоз в раждаемостта, а в късото живеене и неговото качество ", уточни Стефан Марков, който съобщи, че е нужна и нова политика, обвързвана с домашните грижи. В изявлението си той уточни и редица интернационалните практики, както и методите за тяхното финансиране. 

Според данни от Национален статистически институт междинната възраст на популацията в област Русе за 2022 година е 47.4 години при междинна за страната 45.2 години. Средната дълготрайност на идния живот на популацията в Русенско през интервала 2020 – 2022 година е 72 години, което е малко повече от междинното за страната.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР