Д-р Георева, вие сте едновременно гастоентеролог и нутриционист-диетолог. В кои

...
</TD
>Д-р Георева, вие сте едновременно гастоентеролог и нутриционист-диетолог. В кои
Коментари Харесай

Д-р Георева, Пълмед: Повечето болести се лекуват и с правилен хранителен режим

Д-р Георева, вие сте по едно и също време гастоентеролог и нутриционист-диетолог. В кои случаи храната може да бъде нездравословна и да разболява?

Искам да обърна внимание на връзката сред храненето и здравето  и какъв брой тясна е тази корелация на равнище целия стомашно-интестинален тракт. Храненето с изключение на като наслаждение е главен витален развой, обвързван с приемането, преправянето и усвояването на хранителни субстанции.

То е належащо за създаване и възобновяване на клетките и тъканите, за реализиране и контролиране на виталните функционалности на организма, както и за компенсиране на изразходената от него сила. Но храната може да бъде както лекарство, по този начин и отрова.

Ето за какво при приемането на дисбаланс сред главните съчетания на храните по отношение на нашите потребности и при позитивен или негативен енергиен баланс в организма, може да се провокира утежняване на общото ни положение и развиване на заболяване. 

Медиите, а и обществените мрежи изобилстват със препоръки за здравословно хранене. Има ли общовалидни правила или методът би трябвало да е строго самостоятелен даже за човек без болести?

Има разнообразни режими и хранене по отношение на главното здравословно положение на пациента и настъпили към този момент хронични болести. Целта на диетата при всеки човек е самостоятелна, въз основата на клиничното му здраве и потребности на организма, а не предписания с меню за първо, второ и трето, годни за всички.

В кабинета по нутриционистика (хигиена на храненето) и диетология в ДКЦ " Пълмед “ ползвам самостоятелен метод към всеки пациент, тъй като здравето е цялост от физическо, прочувствено и обществено благоденствие, а освен отсъствието и неналичието на болест. Като гастроентеролог настоявам, че множеството заболявания и положения като гастрит, язва, синдром на дразнимото черво, колит и други, могат в комбиниране с вярно извършено лекуване и верен хранителен режим да доведат до изцеление.

Какво въздействие има стресът за трупането на килограми и единствено нарушената диета ли е функционалност на затлъстяването?

Стресът, на който ежедневно сме подложени оказва голямо въздействие върху телата ни и здравословното ни положение, предизвикан от хормона кортизол. Този хормон управлява редица процеси в тялото, в това число потребностите ни от сън и свързаната с него телесна температура. Има тясна връзка сред наддаването на килограми, невъзможността им за редукция, провокирани от нарушавания в този така наименуван циркаден темп.

Това е хормон,който е толкоз нужен за тялото ни и толкоз нездравословен, когато се излъчва от нас неконтролируемо. Живеенето срещу часовника като при работата на смени усилва риска от клъстърно главоболие, сърдечни удари, отмалялост, стрес, полово дисфункция, меланхолия, деменция, затлъстяване, метаболитни разтройства, гастроентерологични разстройства, мускулно-скелетни и репродуктивни разстройства.

Може да утежни хронични болести като разстройства на съня, храносмилането, сърдечносъдови болести, високо кръвно, епилепсия, умствени разстройства, астма и даже наркомании.

Целта ми при работата с пациенти с наднормено тегло е по-лесно намаляване, по-добро храносмилане и здравословно положение като цяло, премахване на проблемите със съня и управление на глада, без нормалния както знаем всички йо-йо резултат и без апетит, който оказва също стрес върху организма ни.

Колко значимо е да се съблюдава прецизен режим при приема на храна, а не през разнообразни шпации?

При храненето съгласно часовника е най-важно да се съблюдава режим, който е съгласуван по отношение на нашият метод на живот и здравословното ни положение.Приемът на храна в необичани часови шпации или липса на прецизен график за хранене като цяло, т.е. неспособност за основаване на табиет за постоянно хранене, води до неоптимално протичане на процесите на асимилиране, а оттова може да се стигне до непълноценно възобновяване, дефицит на сила, проблеми с храносмилането и други

Когато пропущаме хранения или се храним по друго време, мозъкът ни усилва синтеза на грелин и невропептид У, които алармират за увеличение на апетита. Това сигурно ще ни накара да надвишим калорийните си потребности и да натрупаме телесни мазнини

Трябва ли да закусваме заран – доста се спори по този въпрос и доста са причините за и срещу?

Веднага посрамвам няколко значими причини за какво закуската е значима. Тя дефинира апетита ни денем, което се дължи най-много на обстоятелството, че  разнообразни хормони се синтезират в тялото. Например заран кортизолът има пик - най-общо казано, с цел да се събудим. Закусвайки се уверяваме, че кортизолът понижава, а тялото получава нужната сила и затова няколко часа по-късно не сме толкоз гладни.

Нека не забравяме, че храненето въздейства на физиологичните процеси на тялото. Сутрин тялото не е интензивно към момента и става такова, когато температурата се увеличи, най-често следобяд. Чрез храната " активираме " тялото. Когато не закусваме, неумишлено се опитваме да съхраним силата си и не правим физическа интензивност, защото тя ни кара и да сме по-гладни. Затова закуската има значително място в самостоятелните хранителни проекти, които създавам, с цел да има диетата оптимален резултат за здравето на пациента.

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в отделението по " Гастроентерология " в УМБАЛ " Пълмед “. Завършва медицина в Медицински университет – гр. Пловдив през 2013г. Същата година стартира своята кариера в УМБАЛ " Пълмед " като лекар–ординатор.

През 2020г. придобива компетентност по " Гастроентерология " и интензивно лекува пациенти с разнообразни хронични и остри положения като декомпенсирани чернодробни цирози, изострен панкреатит, хепатит вид В и вид С, гастроентероколити и други. Д-р Георева има приключена магистратура и за нутриционист-диетолог и ползва този опит в кабинет с фокус върху хигиената на храненето в ДКЦ " Пълмед “. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР