931 потребители са обхванати в проект Социално-икономическа интеграция на уязвими

...
</TD
>931 потребители са обхванати в проект Социално-икономическа интеграция на уязвими
Коментари Харесай

Над 900 човека от уязвими групи на Пловдив се включват в проект за социална интеграция

931 консуматори са обхванати в план " Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив посредством усъвършенстван достъп до обучение, претовареност и здраве ". Чрез осъществяването на този план Община Пловдив работи за реализирането на интегрирана стратегия за социално-икономическа интеграция на ромите и други уязвими етнически малцинства, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

По плана се правят консултиране и ориентиране към регистрация в Бюрата по труда, образование по роден език и цифрова подготвеност. Участниците имат опция да се включат в курсове за професионална подготовка " служащ озеленяване ". След образованието хората получават тапия от МОН и могат да се осъществят на трудовия пазар. Партньор по плана е Оперативна програма " Градини и паркове ",  където хората се назначават на позиция " озеленител ". До момента 88 души са подписали контракт за чистач/метач, което е нелош старт за човек, който дълго време е бил отвън дейния трудов пазар, заяви Алекс Леви.

Разговаряно е с потребителите от плана да бъдат включени в листата на чакащи за обществените жилища, които се построяват сега, допълни Зоя Петрушева. 

В етническите сегрегирани квартали в Пловдив се организират здравни акции, защото големият % от хората са без здравни осигуровки. Здравно-просветните акции се реализират взаимно с Отечествен фронт " Пловдив 2019 ". Темите, по които е работено в " Столипиново " и " Шекер махала ", са: ранно детско развиване, бременност, здравето на детето, здравето през пубертета, предварителна защита против зависимости, което е сериозен проблем в етническите квартали, характерни заболявания, хигиена, предварителна защита против насилието в учебно заведение, сподели Станислава Ташева.

Работата с деца от уязвимите малцинства, с цел да не отпаднат от просветителната система, е измежду най-важните съставни елементи на плана, добави Зоя Петрушева. 4 учебни заведения и 6 детски градини от " Шекер махала ", " Столипиново " и " Източен " да обхванати в това направление. Досега над 2000 деца билингви са посетили  културни институции и следва да се провеждат визити в Природонаучния музей за децата от детските градини, описа Стефка Симеонова.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР