57 години Кюпсфилм“ отбелязва група Русе филм“ към Възрожденско читалище

...
</TD
>57 години Кюпсфилм“ отбелязва група Русе филм“ към Възрожденско читалище
Коментари Харесай

Градският киноклуб в Русе отбелязва 57 години от създаването си 

57 години " Кюпсфилм “ отбелязва група " Русе филм “ към Възрожденско читалище " Зора-1966 “. Както постоянно от 1966 година този самобитен общ брой на членовете на групата ще бъде на 19 август. Именно на тази дата през 1966 година се основава единствената по рода си тогава любителска киностудия " Кюпсфилм “ в Русе, предават от " РусеМедиа ". 

Градският киноклуб е основан към читалище " Зора-1866 “, след което е приютен в Клуба на дейците на културата. С времето групата се разраства и придобива интернационално самопризнание с десетките си национални и интернационалните награди. През 2012 година към този момент като група " Русе филм “ е хазаин на 74-я Международния фестивал и конгрес на УНИКА – международния съюз на различното кино, в който членуват клубове от над 40 страни.

Тази година киноклубът взе участие дружно с читалище " Зора-1866 “ в плана на общината " Опазване и разпространение на културното завещание посредством цифрово предпазване и показване “.

" Кюпсовете “  по традиция ще се съберат в 19:20 ч., пристигайки от страната и чужбина, с цел да са дружно и да гледат продукцията си. Както постоянно, първоначално ще бъдат показани някои от първите филми, реставрирани ленти, 8- и 16-милиметрови кинофилми.

В кинопоказа ще бъдат включени и филми на младежи, правещи първите си стъпки. Филмовата вечер ще приключи с премиерата на най-новия документален филм на Николай Лазаров и Петя Пантева " С очите на киното “. Филмът е отдаден на историята на киноклубовете в град Русе и е изпълнен с обилие от архивни фрагменти от богатия кинофонд на група " Русе филм “.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР