Тбилиси заяви, че няма да спира въздушния трафик с Русия,

...
Тбилиси заяви, че няма да спира въздушния трафик с Русия,
Коментари Харесай

Партньорите са разстроени. Украйна отново загуби във важно направление

Тбилиси съобщи, че няма да стопира въздушния трафик с Русия, да се причислява към глобите и освобождава от пандиза някогашния президент Михаил Саакашвили. Това е отговор на поставените от Киев условия за нормализиране на двустранните връзки. Преди малко по-малко от три години Грузия и Украйна се съгласиха да се причислят дружно към Европейския съюз и сътвориха „ Асоциативно трио “ с Молдова. Защо по-късно даже посланиците бяха отзовани?

Кой е властта тук?

Поредният кръг от замяна на искания стартира с обстоятелството, че някогашният министър на правораздаването и някогашен основен прокурор на Грузия Зураб Адеишвили беше част от украинската делегация, която организира договаряния в Берлин и Брюксел. Това по никакъв начин не се хареса на Тбилиси, защото там го считат за нарушител. За корист с власт, образуване на нечовешко и унизително отношение към лишени от независимост, подправяне на доказателства и напън върху очевидец той е наказан на 4,5 години затвор. Всичко това обаче се случи при Саакашвили, а в този момент Адеишвили е жител на Украйна, консултант на основния прокурор. Киев отхвърли да го екстрадира.

Грузинското външно министерство изрази угриженост. Европейски Съюз реагира много остро. По-специално Тбилиси беше упрекнат в „ дезинформация “ и опит за „ погрешно пояснение “ на протичащото се. Много неприятно за вероятностите за европейска интеграция. В закавказката република обаче предстоят парламентарни избори, тъй че най-малко до есента за ръководещата партия " Грузинска фантазия " вътрешният дневен ред е по-голям от външния. По-специално това значи, че членовете на екипа на радикалния опозиционен водач Саакашвили би трябвало да бъдат преследвани, където и да се появят.

На този декор ръководителят на фракцията на “Слуга на народа ” във Върховната Рада Давид Арахамия съобщи: в случай че Тбилиси желае нормализиране на връзките, е належащо да освободи Саакашвили и да приключи съдействието с Москва. На собствен ред опозиционният народен представител в грузинския парламент и някогашен шеф на украинската полиция Хатия Деканоидзе упрекна олигарха и създател на ръководещата партия Бидзина Иванишвили в „ изменничество “ на Киев и „ служене “ на Путин.

Това не е първият път, когато националните ползи на Грузия влизат в спор с ползите на Украйна и нейните сътрудници. Така напролет на 2022 година Тбилиси забрани на под наем полет да лети до Варшава с няколко десетки някогашни военни на борда. От Полша те трябваше да отидат в Киев, с цел да укрепят защитата там. Киев незабавно отзова посланика, а Зеленски упрекна Грузия в порочност.

Година по-късно грузинският дипломат беше изпъден - заради обстоятелството, че „ украинецът “ Саакашвили е бил малтретиран в подземията на Тбилиси.

Операция “Освобождение ”

„ Зураб Адеишвили е прочут като нарушител, рано или късно правораздаването ще стигне до него и, сходно на Михаил Саакашвили, той ще попадне в пандиза “, твърди ръководителят на грузинския парламент Шалва Папуашвили.

Тбилиси се притеснява, че Западът ще накара президента Саломе Зурабишвили да помилва някогашния държавен глава и това ще дестабилизира политическата обстановка. Според Папуашвили, самата президентка може да се интересува от това, защото слуховете за вероятното освобождение на Саакашвили поддържат интерес към нейната фигура. Припомняме: през 2023 година „ Грузинска фантазия “, откакто несполучливо се опита да уволни Зурабишвили, я разгласи за извършител на конституцията и спря всякаква връзка с нея.

Един от водачите на проправителствената „ Сила на народа ” Гурам Мачарашвили даже назова последователите на освобождението на Саакашвили членове на „ партията на световната война ”. „ Ако Зурабишвили го помилва, това ще бъде знак, че непознати сили откриват директен огън против грузинските управляващи “, акцентира той. Неговият сподвижник Гия Абашидзе счита, че „ партията на международната война “ желае „ непрекъснат безпорядък “ в Грузия, с цел да вкара външен надзор над страната.

Държава на кръстопът

Заместник-ръководителят на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Жарихин отбелязва, че държавното управление в Тбилиси въобще не е проруско, а прогрузинско. За него Саакашвили и членовете на неговия екип са грузинци, а не украинци, както се пробват да ги изкарат в Киев.

Експертът също по този начин не изключи, че просташкият метод, по който Украйна води външната си политика, в последна сметка ще докара до тежки последствия. " Не е единствено Грузия, те също се отнасят към папата по този метод. Освен това, колкото по-сложна е обстановката в страната, колкото по-малко пари и муниции дават на Киев, толкоз по-истерични са украинските управляващи ", сподели специалистът в изявление за РИА Новости.

Грузинският политолог Арчил Сихарулидзе, говорейки на кръгла маса в ИМЕМО, акцентира: публично Тбилиси не харесва наглостта на Киев. Това важи изключително за опитите грузинците да бъдат учени на народна власт и да им наложат „ огромен брат “. " Преди две години всеки проевропейски грузинец би се изсмял от сърце, в случай че му беше казано, че Украйна е демократична страна. А в този момент освен управляващите, само че и опозицията се пробват да обяснят на украинските си сътрудници, че няма потребност да приказваме за освобождението на Грузия. Ако Киев не се вслушат, връзките може да бъдат подкопани на фундаментално равнище “, предизвестява той.

В същото време идните парламентарни избори в Грузия най-вероятно ще станат най-„ скучните “, счита специалистът. “Грузинска фантазия ” ще завоюва, само че надали ще получи конституционно болшинство. Умората от играта ще си каже думата. Колкото до проевропейската съпротива, тя от дълго време се дискредитира.

Според Сихарулидзе на всички е ясно, че присъединението към Европейски Съюз е още доста надалеч и съперниците на настоящето държавно управление нямат други насоки. Освен това в обществото е открито предписание: Западът може да има лично мнение, а грузинците - своето.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед27186Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед98701Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед101352Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед50312Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед23521Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164622Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128578Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед101352Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед98701Проф
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР