Тази вечер стана ясно, че един от заместниците на регионалния

...
Тази вечер стана ясно, че един от заместниците на регионалния
Коментари Харесай

Премиерът Янев уволни заместник на министър Комитова

Тази вечер стана ясно, че един от заместниците на районния министър Виолета Комитова - Тодор Анастасов, е бил отхвърлен. Изненадващата новина бе обявена от държавната осведомителна работа, която изпрати телеграфно прессъобщение, състоящо се от едно изречение: " Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на районното развиване и благоустройството е освободен Тодор Анастасов. Причини не се показват.  От Министерство на регионалното развитие също мълчат  - необичайно и необяснимо - за  мотивите за неочакваното премахване на основна фигура в кипа на Комитова. 

 

По-рано денем БНР заяви, че по непотвърдени данни министър Комитова е решила да се раздели със заместника си, тъй като точно той й е предложил за началник на Агенция  " Пътна инфраструктура " Апостол Минчев. Самият Минчев бе уволнен във вторник, откакто се оказа, че е пратил разпореждане до всички звена на АПИ в страната тещущите пътни поправки да бъдат спрени " до второ разпореждане ". Арх. Комитова обяви, че това " заледяване " въобще не е било в съгласие с нея, дефинира го като бойкот и сподели червен картон на Минчев. 

Освободеният шеф на АПИ до ден-днешен не е коментирал по какви аргументи е решил да блокира краткотрайно ремонтните действия и за какво го е направил през главата на министъра. Самата Комитова, както и министърът на финансите Асен Василев към този момент няколко пъти се оплакаха, че в месеците преди идването на служебния кабинет остарялото управление на пътната организация е раздало ремонтни публични поръчки за 2.8 милиарда лв. - при състояние че разполага с бюджет под 400 млн. лв.,  и че затова има закъснение на заплащания към компании, които правилно си извършват дилемите и чакат да си получат парите за свършената работа. Става дума за неизплатени над 600 млн. лв., включително и за ново строителство, а от строителния отрасъл даже приказват за над 1 милиарда лв..  

" Апостол Минчев ми беше предложен от зам.-министър Тодор Анастасов да оглави АПИ. Може би се предоверих, за което доста скърбя и в този момент съм доста разочарована ", изясни арх. Комитова през БНР в деня, в който уволни началник Минчев. 

Междувременно се появи и друга версия за отстраняването на ръководителя на АПИ, обвързвана с състезанието за създаване на тунела под " Шипка "   - план за стотици милиони левове. Според  " 24 часа "   Апостол Минчев е бил " приканен " да приключи състезанието, само че той отказал и това му е коствало поста. Преди дни стана ясно, че публичната поръчка върви към край - конкурсната комисия е оценила и класирала офертите и (вече бившият) шефът на АПИ е одобрил резултатите. Прогнозната стойност на проекта за пробив през Шипка е 358 млн. лв.. Според класирането мегапоръчката би трябвало да бъде дадена на консорциум с присъединяване на Велико Желев - един от огромните и разрастващи се играчи в пътищарския бизнес,  който по времето на кабинета " Сакскобурготтски " бе зам.-шеф на пътната организация, а за малко и нейн началник. В момента текат периоди за обжалване на резултата от класирането. 

Остава мистерия обаче дали отстраненият зам.-министър има нещо общо с тази поръчка и с какво тъкмо е ядосал или разочаровал началничката си Комитова. Тодор Анастасов е споделил пред " 24 часа ", че е в отпуск по фамилни аргументи, само че не е поискал да разяснява аргументите за уволнението. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР