Тази вечер малко преди 22:00 ч. българско време наземните ръководители

...
Тази вечер малко преди 22:00 ч. българско време наземните ръководители
Коментари Харесай

УСПЕХ: Спускаемата мисия на НАСА ИнСайт кацна на Марс!

Тази вечер малко преди 22:00 ч. българско време наземните ръководители получиха удостоверение, че спускаемата задача на НАСА “ИнСайт ” е достигнала наред повърхността на Марс. 

Добрата вест пристигна доста по-скоро от предстоящото: двата микроспътника “МарКО ” А и Б свършиха превъзходно задачата си и препредаваха в действително време сигналите от кацащия уред към Земята. Така екипът съумя без проблем да наблюдава главните стадии от сложното 6-минутно втурване към повърхността на Червената планета: отварянето на парашута, освобождението на топлинния щит, задействането на спирачните ракетни мотори и съприкосновението с марсианския грунт. 

Благодарение на спътниците “МарКО ” екипът съумя да получи първа фотография съвсем неотложно. 

Днешният триумф бе подсигурен значително от обстоятелството, че НАСА използваше одобрен хардуер от задачата “Феникс ”, която се спусна в полярните области на Червената планета преди 10 години. Нямаше никакви непредвидени проблеми и бордовият компютър извърши програмата си сполучливо.

Кацането на “ИнСайт ” бе първото наред постигане на марсианската повърхнина след 2012 година. Междувременно имахме един непълен крах – европейският уред “Скиапарели ” се разруши през 2016 година, въпреки че в научно отношение задачата бе надалеч от неуспех: тя съумя да изпрати скъпи данни за структурата и състава на марсианската атмосфера. “ИнСайт ” е деветият уред след “Марс 3 ”, “Вайкинг 1 ”, “Вайкинг 2 ”, “Марс Патфайндър ”, “Спирит ”, “Опортюнити ”, “Феникс ” и “Кюриосити ”, който съумя да кацне на Марс, само че единствено осмият, който съумя да препрати сполучливо данни и фотография на марсианския небосвод, защото “Марс 3 ” през 1971-ва година работеше единствено няколко секунди на планетата и не изпрати от там нищо значително. Всички осем сполучливо работили спускаеми апарати на Марс са на Съединени американски щати. 

Безспорно триумфът е огромен за американската космонавтика, само че дано не забравяме, че “ИнСайт ” има и значително интернационално присъединяване. В научния екип вземат участие откриватели и институции от Франция, Германия, Австрия, Белгия, Канада, Япония, Швейцария и Англия. 

Следващата огромна стъпка за “ИнСайт ” е разгръщането на слънчевите панели, което ще се случи към четири часа след кацането. Очаква се спускаемата задача да работи най-малко до ноември 2020 година, като през това време ще учи вътрешната конструкция на планетата. 

А в това време може единствено да се радваме – НАСА още веднъж има два функциониращи апарата на повърхността на Марс. Освен “ИнСайт ”, на планетата работи и “Кюриосити ”. Все още се молим да не са единствено два – вярата още не е изгубена остарелият марсоход “Опортюнити ” да се свърже със Земята. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР