Тази сутрин въздухът в София имаше особена миризма - и

...
Тази сутрин въздухът в София имаше особена миризма - и
Коментари Харесай

София като Sin City или как след пожар проблемите на "неудобните" паметници изчезват

Тази заран въздухът в София имаше особена миризма - и този път повода не беше в трафика или в битовото отопление, а пожарът в постройката на някогашния спектакъл " Ренесанс " на бул. " Христо Ботев " 61, функционираща последно като дискотеката " Син Сити ". И до момента в който от общината побързаха да успокоят, че не е имало превишаване на равнищата на замърсяване на въздуха в региона, случилото се с къщата-паметник на културата, " понамирисва " по други аргументи.

Това не е първият път, в който постройката е подпалвана. Все още не е ясно и дали пожарът е тенденциозен. Но пък множеството хора елементарно направиха паралел сред случилото се в този момент с историята на други монументи на културата в София, зад чието заличаване обществото подозира, че стоят частни ползи. Последният случай беше тъкмо преди година, когато. Общината се опитваше да й върне статута на монумент на културата, само че притежателите чакаха нов обстоен организационен проект, който позволяваше стоежа на 7-етажна постройка.
След дъжд - качулка
Собственикът на постройката на някогашния спектакъл " Ренесанс " е Красимир Георгиев, който преди години. Освен това през 2018 година, който разрешава на нейно място да бъде издигната от 8 до 12-етажна постройка, излиза наяве от информация по периметри в кадастъра ISofMap. За постройката обаче няма импортирани поръчки за виза за планиране и проекти в общината, предвиждащи градеж. Когато преди години се заприказва за проектите за градежа на 5-звезден хотел на мястото на някогашната дискотека, стана ясно, че той би се намирал тъкмо против различен хотел, благосъстоятелност на Георгиев - " Централ ".
На въпроса дали ще предприеме дейности за възобновяване на постройката след санкцията от Столична община Красимир Георгиев разяснява пред " Капитал ", че " нищо не му е връчено ", а по отношение на предходните си поръчки за строителство на хотел, представени в медии, изясни, че " приказки от уеб сайтове не ми се разясняват ".
Другата страна на казуса пък е обвързвана с несъответстващия механизъм на столицата за запазване на сгради-паметници на културата. Тя на процедура не може да задължи притежателите им да ги поддържат и в редки случаи глобява. Днес кметството разгласи, че постанова оптималната санкция по закон от 200 хиляди лева на притежателя на някогашния спектакъл " Ренесанс " поради безучастие. По този мотив и на въпроса дали ще предприеме дейности за възобновяване на постройката след нея Красимир Георгиев разяснява пред " Капитал ", че " нищо не му е връчено ", а по отношение на предходните си поръчки за строителство на хотел, представени в медии, изясни, че " приказки от уеб сайтове не ми се разясняват ". Той сподели, че в този момент изчаква да чуе мнението на полицията след разпита на задържаните клошари, както и на експертите-пожарникари, с цел да разбере от къде е тръгнал пожарът.

Налагането на санкцията се случва след пожара, само че от прессъобщението на общината излиза наяве, че още при започване на годината на Георгиев е връчен протокол от Министерството на културата с наставления по обезопасяване на фасадите и спешен ремонт на покрива, затваряне на прозорци, с цел да се предотврати достъпа на хора в постройката. Заради това несъблюдение и след пожара през днешния ден общината има съображение да сформира акт с оптималния размер на глобата, планувана в Закона за София за увреждане на монументи на културата - 200 хиляди лева В същото време неприятното положение на постройката е реалност доста преди началото на годината, когато миниситерството е връчило протокол - още при започване на 2016 година отстранения отчасти покрив и неналичието на прозорци провокираха реакции на жители, които подадоха сигнали до Министерството на културата.

Публична загадка е, че този способ на деяние - неподдържането на постройките -паметници, и оставянето на ориста им напълно в ръцете на естествените стихии, до момента в който не рухнат, се прави, с цел да не може да се възстановят.

" Схемата е ясна - клошари подпаляват постройката, до момента в който не се унищожи структурата, с цел да може тя да бъде възобновена в границите на новия градеж, който пък се прави " както всеки си реши ". Видяхме го при случая с Двойната къща - за нея някогашният министър на културара се кълнеше, че ще бъде възтсановена, а в този момент се получава една подигравка и се строи 5-6 етажна нова постройка ", разяснява за " Капитал " самостоятелният общински консултант Борис Бонев, който сутринта излъчи онлайн фрагменти от гасенето на пожара посредством организацията " Спаси София ".

Според него повода е в новия Подробен устройствен план, който, по думите му, разрешава градеж на 12-етажен хотел и икономическите ползи са по-силни от желанието да бъде опазен духа на София, като " виновност за това безусловно носи кмета на София, тъй като в закона написа, че тя дава отговор за монументи на културата ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Политика 3 Ритейл 1 Икономика 2 Ритейл 3 Политика 1 Седмицата 2 Икономика 3 Политика С " намален " статут преди новия притежател
Любопитна е историята на собствеността на постройката, която през август 2003 година е продадена от Българската фондова борса на Красимир Георгиев, излиза наяве от информация в Имотния указател. Само месец преди този момент статутът на постройката е изменен и тя към този момент не е монумент на културата от национално значение. Това се случва по време на съвещание на Националния съвет за запазване паметниците на културата (НСОПК), който преразглежда в т. 4. статута на Театър " Ренесанс ", разгласен за исторически монумент на културата от национално значение през 1992 година и приема статутът му да се смъкна на категория " за сведение ".
Източник: Граждани за София
После, в писмо от 19.10.2004 година, адресирано до основния проектант и Красимир Георгиев, шефът на НИПК оповестява, че заради намалената категория на постройката, се доуска нейното разглобяване.
Източник: Граждани за София
През годините от 2003 до 2018 година Гергов ипотекира постройката на няколко пъти ( " Юнионбанк " и Райфайзенбанк " ). Последното изтриване на ипотека е от 31 януари 2018 година, излиза наяве от информация в Имотния указател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР