Тази сутрин нюйоркско време търговията на Уолстрийт беше спряна за

...
Тази сутрин нюйоркско време търговията на Уолстрийт беше спряна за
Коментари Харесай

Срив за $2 трлн. на Уолстрийт само в рамките на 15 минути

Тази заран нюйоркско време търговията на Уолстрийт беше спряна за 15 минути незабавно след нейното начало, защото необятният фондов показател S&P500 се срина с близо 8% и по този метод надвиши заложения предел от 7% за трети път в границите на последните шест сесии на търговия. По същото време показателят DJIA падна с 8,2%, а Nasdaq Composite - със 7,4%.

Тези сривове доведоха до изтриване през първите няколко минути на търговия на $2 трлн. от пазарната капитализация на 500-те компании, влизащи в показателя , заради инвеститорската суматоха по отношение на големите вреди, нанасяща пандемията от COVID-19 върху международната и американската стопански системи.

След подновяването на търговията на Уолстрийт, показателят на DJIA загуби над 1800 пункта (спад от 7,8%), необятният показател S&P500 се понижи със 7%, а софтуерният показател Nasdaq Composite - с 6,95%.

Новият срив на американския фондов пазар стана факт, откакто в края на петъчната търговия беше маркиран много неочакван огромен ръст на DJIA с 1985 пункта (скок с 9,4%), на S&P500 - с 9,3% и на Nasdaq - с 9,4%.

Спешното нападателно намаление на лихвата от страна на Федералния запас със 100 базисни пункта покрай нулата (диапазона 0,00%-0,25%) като че ли единствено укрепи днешната суматоха, като вложители и търговци се тормозят все по-сериозно, че вирусната пандемия сковава веригите за доставки и свива финансовите средства на фирмите . Някои наблюдаващи настояват, че въпреки, че стъпката на Федералния запас да е била оправдана, времето на оповестяване на това решение - късно в неделя, тъкмо преди стартирането на азиатските пазари - е изглеждало като паническо.

Освен, че бе понижена водещата рента съвсем до нулата, централната банка на Съединени американски щати рестартира и програмата си за покупки на активи, известна като " количествени удобства ", в размер на най-малко $700 милиарда $. Федералният запас също по този начин задейства и суаповите си линии с Английската централна банка, ЕЦБ, Японската централна банка, Централната банка на Канада и Швейцарската национална банка.

Междувременно ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разгласи в понеделник, че организацията е подготвена да активизира заемния си потенциал от $1 трлн., с цел да помогне на страните да омекотят удара от вирусната пандемия , в това число като се предложат заеми на нововъзникващите и разрастващите се стопански системи на стойност $50 млрд. Страните с малки доходи пък ще могат да получат достъп до заеми  за 10 милиарда $ при нулеви лихви.

Драматичното намаление на лихвата на Федералния запас към нулата се отразява мощно отрицателно и на финансовите акции, като секторният подиндекс S&P500 Financials се намалява с близо 9%.

Енергийният подиндекс S&P500 Energy пък се намалява с над 5% на фона на мощен ценови спад и на петролните цени. Фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през април поевтиняват с 5,7%, падайки под Щатски долар 30 за барел, до момента в който фючърсите на петрола Брент с доставка през май се намаляват с цели 9% по Щатски долар 31 за барел.

Огромни компании като Apple Inc., Amazon.com и Microsoft Corp. пък към този момент губят в границите на днешната търговия близо $300 милиарда от пазарната капитализация, защото техните акции поевтиняват надлежно със 7,74%, с 3% и с 8,33%.

S&P 500 retail index, включващ компании от търговията на дребно, пада с 9%, откакто огромни компании като Nike Inc, Lululemon Athletica Inc и Under Armour Inc оповестиха, че ще затворят краткотрайно техните магазини в Съединени американски щати и на някои други пазари поради пандемията от ковид.

Индексът на самолетните компании S&P 1500 пък се срутва с над 15%, откакто компанията United Airlines Holdings Inc разгласи спад на приходите през март с $1,5 милиарда и предизвести чиновниците си, че нейните самолетите могат да летят съвсем празни през лятото.

Ако показателят DJIA загуби в скоро време още към 3000 пункта, то той ще се върне към равнищата от преди президентската изборна победа на Доналд Тръмп през ноември 2016 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР