Тази сутрин на конференцията ai-PULSE на Scaleway френският милиардер и

...
Тази сутрин на конференцията ai-PULSE на Scaleway френският милиардер и
Коментари Харесай

Kyutai е френска изследователска лаборатория за изкуствен интелект с бюджет от 330 милиона долара, която ще направи всичко с отворен код

Тази заран на конференцията ai-PULSE на Scaleway френският милиардер и основен изпълнителен шеф на Iliad Ксавие Ниел даде някои спомагателни детайлности за проектите си за изкуствен интелект изследователска лаборатория, основана в Париж.

Тази нова лаборатория, наречена Kyutai, ще бъде частно финансирана организация с нестопанска цел, работеща върху неестествен общ разсъдък. Той ще работи с докторанти, докторанти и откриватели по научни публикации и планове с отворен код. Когато Iliad в началото разкри тази изследователска лаборатория, компанията сподели, че Niel ангажира €100 милиона за този план ($109 милиона по сегашен обменен курс).

„ Благодарение на някои невероятни другари, които са там през днешния ден, в този момент ние са близо 300 милиона евро за финансирането на тази самодейност “, сподели Нил на конференцията. Сред тези „ другари “ е различен френски милиардер, Родолф Сааде, основен изпълнителен шеф на френския транспортен и логистичен колос CMA CGM, който също влага 100 милиона евро. Има и други по-малки донори, като фондацията на Ерик Шмид и някои неназовани донори.

Това е единствено насочна точка, защото Kyutai е отворен за още дарения. „ Това, което е забавно при толкоз доста публицисти в залата, е, че планът евентуално ще заинтересува други вложители “, сподели Сааде на конференция след оповестяването.

Тъй като Kyutai ще работи върху съществени модели, те също ще се нуждаят някаква изчислителна мощ. Добрата вест е, че Scaleway, облачното поделение на Iliad, неотдавна закупи хиляда графични процесора Nvidia H100. Тези първокласни графични процесори са от значително значение за образованието по заключения и модели и ще бъдат налични на цена за Kyutai.

Kyutai към този момент стартира да наема личен състав за своя главен теоретичен екип. Шестима мъже излязоха на сцената тази заран, с цел да приказват за предходната си работа и какво имат поради за изследователската лаборатория - Патрик Перес, Едуард Грейв, Ерве Жегоу, Лоран Мазаре, Нийл Зегидур и Александър Дефосез. Преди това са работили за изследователския екип на Meta за изкуствен интелект FAIR, подразделението DeepMind на Гугъл, Inria и така нататък

Патрик Перес, който преди е работил за Valeo, ще бъде шеф на изследователската лаборатория. Kyutai също е събрал екип от научни съветници, които са добре известни откриватели на AI - Yejin Choi, Yann LeCun и Bernhard Schölkopf. Те просто ще ревизират работата на всички един път или два пъти годишно и ще дават противоположна връзка.

Една от аргументите, заради които Kyutai счита, че може да убеди някои откриватели да се причислят към неговата лаборатория, е, че откривателите ще могат да разгласяват научни публикации.

„ За страдание огромните софтуерни компании все по-малко толерират научните изявления. Освен повишението на егото на откривателите, това оказва помощ за напредъка в проучванията и способства за общото богатство “, сподели Нил по време на конференцията.

Разбира се, това не е първата отворена изследователска лаборатория за ИИ. OpenAI, както към момента демонстрира името, започва като организация с нестопанска цел. Но нещата се трансформираха фрапантно, откакто Сам Алтман стартира да работи на цялостен работен ден върху OpenAI през 2019 година OpenAI мина към по-традиционна корпоративна конструкция и набра финансиране от Microsoft.

Други компании също работят върху основополагащи модели с отворен код, като като Meta със своя модел Llama и Mistral AI. Моделите на Kyutai също ще бъдат с отворен код, само че откривателите разказват работата си като отворена просвета. Те възнамеряват да пуснат модели с отворен код, само че също и изходния код за образование и данни, които изясняват по какъв начин са пуснали тези модели.

„ Когато става дума за времевата линия, не мисля, че нашата цел е безусловно да вървим толкоз бърз, колкото Mistral, тъй като нашата упоритост е да осигурим научна цел, схващане и кодова база, с цел да разбираем резултатите “, сподели Дефосес на конференцията. Но те чакат да имат какво да споделят в границите на една година.

Мазаре, различен откривател от екипа на Кютай, към момента разказва първия модел с отворен код на Mistral AI като сполучлив, тъй като доста членове на общността го настройват тънко и го изследват случаи на потребление, основани на модела Mistral 7B.

Също по този начин ще бъде забавно да се види дали една изследователска лаборатория е по-ефективна при стартирането на съществени модели спрямо частните компании и по какъв начин частните компании ще употребяват работата на Kyutai за комерсиални приложения.

Кредити за изображение: Romain Dillet / TechCrunch

„ Аз също мощно имам вяра в отворения код и би трябвало да го променим във френски актив “, сподели френският президент Еманюел Макрон в авансово записано видео известие на конференцията.

Позицията на Франция: Регулиране на случаите на приложимост, а не на моделите

Макрон също употребява тази опция, с цел да дефинира и пазят позицията на Франция по отношение на европейския Закон за ИИ, като споделят, че би трябвало да се контролират случаите на приложимост, а не производителите на модели. Франция упорства да смекчи Закона за ИИ в трилози (трилозите са договаряния сред трите съществени инстанции в Европа, Парламента, Комисията и Съвета).

„ Регулирането не е зложелател на нововъведенията, тъкмо противоположното. Не става дума за дефиниране на положителни модели, само че би трябвало да подсигуряваме, че услугите, предоставени на нашите жители, са безвредни за тях, за други стопански играчи и за нашата народна власт “, сподели Макрон.

„ С работа по отношение на европейската регулация за изкуствения разсъдък, която сега е в „ трилози “, регулацията би трябвало да бъде следена, а не наказателна, с цел да се запазят нововъведенията и да се контролира използването, а не технологията като такава “, добави той.

Нийл всъщност застана на страната на позицията на Франция по тази тематика по време на конференцията. Според него Европа изостава, що се отнася до нововъведенията в ИИ, а регулирането ще забави европейските новодошли и ще понижи възможностите им да ги наваксат.

„ Засега сме повече в нововъведенията част от регулаторната част. Създаването на регулация значи, че основава бариери пред съперниците “, сподели Нил.

Може би, в случай че френските компании за ИИ станат всеобщо сполучливи, нещата може да се трансформират. „ Бих се радвал, в случай че един ден можем да приказваме за френския империализъм в ИИ “, добави Ниел по-късно в диалога.

Разговорите за Закона за ИИ в Европа се насочват към основна точка < /p>

Кредити за изображение: Romain Dillet / TechCrunch

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР