Тази седмица стана ясно, че за пореден път отиваме на

...
Тази седмица стана ясно, че за пореден път отиваме на
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Новият министър-председател ще е старият!

Тази седмица стана ясно, че за следващ път отиваме на предварителни парламентарни избори. Вече е ясно и кой ще оглави новия длъжностен кабинет. По думите на президента Румен Радев новият министър-председател ще е остарелият . Това малко изречение крие граматични и правописни уловки.

В изречението има съставно точно сказуемо – ще е остарелият. Правилото гласи, че в съставното точно сказуемо именната част се написа с цялостен определителен член. Най-лесно е да се запомни, че след спомагателния глагол съм имената /съществително име, прилагателно име, числително име/ одобряват цялостен определителен член.

Съществителното име министър-председател се написа полуслято. Проверката се прави, като комплицираната дума се членува. Ако определителният член отиде на втората дума, се слага тире, в случай че определителният член е на първата дума, се пишат разделно. Най-често се бърка съчетанието страна членка , което се написа полуслято. Правилно е да се написа настрана, тъй като се членува първата дума – страната членка. Тире може да има, в случай че се получи обособена част . Ето разликата:

Държава членка на Европейския съюз ще бъде определена за идващото съвещание.

В състава на комисията влиза нова страна – членка на Европейския съюз . Тук тирето е синтактично и вкарва обособена част.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:

През Зимата претпочитам домашният уют. Любимото ми време е вечертта, когато се събират цялото ни семейство. Тогава всеки споделя, по какъв начин е минал денят и какви проекти има за идващият ден.

Съществителното име зимата е сезон и се написа с дребна писмен знак. Нужно е да се редактира глагола избирам , в който е сбъркана представката пред-. Прилагателното име домашният в изречението следва да одобри къс определителен член – избирам него. Съществителното име вечер е членувано, само че се написа с едно Т . Във второто изречение сказуемото се събира би трябвало да се съгласува с подлога семейство и би трябвало да бъде в само число. В последното изречение махаме запетаята пред въпросителната дума по какъв начин, а прилагателното име идващият в изречението би трябвало да има къс определителен член – за него/ за идващия.

През зимата избирам домашния уют. Любимото ми време е вечерта, когато се събира цялото ни семейство. Тогава всеки споделя по какъв начин е минал денят му и какви проекти има за идващия ден.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Разсказаха ми на скоро една доста забавна история за булка-беглец. Оказа се, че небило напълно по този начин, както ми го обясниха, а историята се случила преди няколко години в едно блиско село. Булката се исплашила, и тъкмо преди венчавката избягала с кума, само че след това бегълците били хванати.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

 

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР