Тази седмица се случиха едновременно два скандала, свързани със звезди

...
Тази седмица се случиха едновременно два скандала, свързани със звезди
Коментари Харесай

Как специалната операция в Украйна прекроява руския шоубизнес

Тази седмица се случиха по едно и също време два абсурда, свързани със звезди от шоубизнеса. Сергей Лазарев в Липецк отхвърли да поддържа връзка с бежанци от Донбас, а групата Би-2 анулира концерт в Омск поради банера „ Za Президента “ на сцената. Поради обстоятелството, че доста звезди напуснаха страната след началото на специфичната интервенция, към този момент се показват хрумвания сцената да бъде предоставяна единствено на патриотично настроени актьори. Ще промени ли шоубизнеса ни?

Певецът Сергей Лазарев, който трябваше да излезе в Липецк в петък на патриотичния концерт " Zа Русия ", беше сменен от Николай Басков. Както стана известно решението е взето от уредниците след отхвърли на актьора да обясни отношението си към съветската специфична интервенция в Украйна. Освен това обществените деятели от Липецк предложиха на Лазарев да пристигна в центъра за краткотрайно настаняване на бежанци от Донбас и да беседва с публицисти, само че артистът отхвърли. След началото на военната интервенция Лазарев се изрече в обществените мрежи с остри рецензии към бойните дейности. По-късно записът изчезна, а създателят избра да не приказва обществено по тази тематика. В същото време Басков интензивно поддържа специфичната интервенция, поради която попадна под глобите на украинските управляващи.

А в четвъртък рок групата " Би-2 " анулира концерт в Омск. Поводът беше провесен на гърба на сцената транспарант в поддръжка на президента. Той не беше свален от сцената преди концерта.

Струва си да напомним, че след началото на съветската специфична интервенция в Украйна доста музиканти с украинско поданство отхвърлиха да свирят в Русия. Сред тях да вземем за пример са Вера Брежнева и Светлана Лобода, които отпътуваха за Европа и в този момент оказват помощ на бежанци от Украйна там.

Но доста родни музиканти, художници и телевизионни звезди също напуснаха страната. Сред тях са Алла Пугачова и Максим Галкин. След началото на специфичната интервенция те напуснаха Русия и в този момент живеят в средиземноморското село Кесария в Израел. Оттам Галкин към този момент разгласява обява, в която подлага на критика съветската интервенция в Украйна. Певецът, създател на песни и комедиант Семьон Слепаков и водачът на групата " Машина времени " Андрей Макаревич отлетяха за същия Израел. Основателят и непрекъснат началник на “Аквариум” Борис Гребенщиков се реалокира в Лондон, а рапърът Мирон Фьодоров (Oxxxymiron) се реалокира в Истанбул. Друг представител на хип-хоп сцената Иван Дремин (Face) намерено съобщи, че не счита да се връща в Русия.

„ От самото начало на специфичната военна интервенция в Украйна видяхме какъв брой звезди на съветския шоубизнес отпътуваха в чужбина, с цел да се разкаят за това, че са руснаци. Не можете да ги наречете руснаци “, написа депутатът от Държавната дума Виктор Водолацки на страницата си във “ВКонтакте”. Според него тези звезди не са в действителност нужни в Русия: „ Маските паднаха и хората видяха същинските лица на своите идоли. Лидерите на публичното мнение, които разпространяват западните полезности и неналичието на нематериалност, изгубиха забележителна част от аудиторията си. " Той счита, че такива звезди, които в този момент подлагат на критика специфичната интервенция в Украйна, би трябвало просто да бъдат пренебрегнати: не ходете на концертите им, не ги канете в телевизионни излъчвания.

Необходимо е да се обезпечи платформа за осъществявания на актьори, които поддържат Донбас, на собствен ред, счита журналистът Андрей Медведев: певицата Юлия Чичерина (която постоянно изнася концерти за бойците на въоръжените сили на Руската федерация и републиките в Донбас), рок музикантът Вадим Степанцов или рапърът Роман Воронин (Rem Digga). И счита поканата за патриотични концерти на такива музиканти като Сергей Лазарев за изцяло необяснима: „ Помагат ли на бежанците, изпращат ли филантропична помощ, поддържат ли Донбас в продължение на осем години? “

Ръководителят на комисията по просвета на Държавната дума Елена Ямполская предлага тези представители на креативен специалности, които приказват отрицателно за президента, Русия и нейните жители, да бъдат включени в регистъра на задграничните сътрудници и да се лишат от опцията да се занимават с креативен действия в Русия. Инициативата ѝ беше подкрепена от актрисата, народен представител от Държавната дума Елена Драпеко. Тя предложи да се забранят концертите за музиканти и шоумени, които намерено подлагат на критика страната.

Как заминаването на някои актьори в чужбина и възможната възбрана за креативна активност за други ще промени родния шоубизнес?

„ Настоящата обстановка коренно ще промени медийния пейзаж “, споделя Антон Коробков-Землянски, началник на пресслужбата на Европейската медийна група. “От една страна, някои западни издания и художници с украински паспорти или опозиционни възгледи напуснаха пазара. От друга страна, това отваря благоприятни условия за маса от надарени артисти, телевизионни водещи, музиканти, които преди този момент не са имали късмет да пробият във федералния ефир и на най-големите фестивали”, добави той.

Един от тези, които просто имат късмет да заемат мястото на напусналите, водачът на групата “Бахыт-компот “Вадим Степанцов, не има вяра, че актуалната обстановка ще провокира преразпределение на пазара. „ Не виждам никакви вероятности за промени в съветския шоубизнес във връзка със специфичната интервенция “, сподели Степанцов. Цялото това медийно поле е прекомерно добре открито, с цел да бъде преразпределено. Когато интервенцията завърши и още повече, в случай че резултатите са положителни за Русия, тогава всичко ще се върне към естественото. Тези, които бяха „ срещу “, ще се върнат по домовете си и още веднъж ще събират хората в залите”, добавя той.

Степанцов се оплаква, че хората в Русия в този момент не поддържат тези, които отстояват „ татковина, страна и знаме “.„ Преразпределение на шоубизнеса може да има, в случай че Русия бъде притисната в ъгъла или стартира нещо сходно на сталинистка културна политика.Но и двете са доста малко евентуални. Трудно е да се каже в каква посока ще се извърши прекрояването на медийното поле “, споделя музикантът.

Вадим Самойлов, един от създателите на групата “Агата Кристи”, частично е склонен с него. „ Дали съветският шоубизнес ще бъде изменен от актуалната специфична интервенция в Украйна зависи от това по какъв начин обществото реагира на избрани актьори, които показват своята позиция „ за “ или „ срещу “. Основната част от съветското общество поддържа специфичната интервенция и чух, че има начинания да се анулират концертите на тези, които не са съгласни с нея, да се сформират някакви описи. Не мисля, че би трябвало да се прави по този начин. Самият фен би трябвало да изрази отношението си към артистите, като купува билети или ги пренебрегва “, изясни той. Трябва да се означи, че събеседникът неотдавна свири в болница за бойци и офицери, ранени при специфичната интервенция.

Музикантът счита, че най-вероятно съветската аудитория ще отдели работата на звездите от тяхната политическа позиция, а отношението на изпълнителите или актьорите към специфичната интервенция няма да стане определящ фактор за публиката. „ Във всеки случай изразяването на публично отношение към тези фигури би трябвало да бъде натурален развой и никога изкуствено следен “, акцентира Самойлов.

Друго мнение изрази известният музикален продуцент Йосиф Пригожин. Според него преразпределението към този момент е в ход и въобще не е обвързвано с политически събития. Според продуцента, с помощта на появяването на стрийминг платформи и опцията за бързо разпространение посредством “Ютюб” и други уеб сайтове за шерване на видеоматериали, младите актьори съществено се конкурират със международните звезди.

Но главният проблем в този момент, съгласно него, е, че съветският музикален бизнес е лишен от достъп до принадлежности за промоция на международния пазар. „ Имаше “Ютюб”, който даде опция да се печелят пари от гледане на видео, имаше опция за разпространение на артикул, имаше опция за популяризирането му. Дай Боже вътрешният аналог - “РуТюб”- през днешния ден да направи пробив на международния пазар, който направиха други музикални платформи “, сподели Пригожин.

Според него Русия разполага с малко лични принадлежности за разпространение и разпространение на музиканти. „ Платформи като “Сберзвук”, “Яндекс.Музика”, “Вконтакте” направиха необикновен пробив. Но в случай че имахме още една-две години, щяхме да се развиваме по друг метод “, сподели Пригожин.

И в този момент, съгласно него, музикантите губят опцията да развиват кариерата си отвън Русия. И тук страната би трябвало да се притече на помощ на създателите, споделя Пригожин. „ Във всеки случай би трябвало да формираме облика на Русия в света, а културата и спортът са два съставния елемент, които ни разрешават да формираме този образ”, заключва той.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР