Тази седмица китайското стартиращо предприятие CellX откри в Шанхай първата

...
Тази седмица китайското стартиращо предприятие CellX откри в Шанхай първата
Коментари Харесай

Китай въвежда лабораторно отгледано месо на трапезата

Тази седмица китайското започващо дружество CellX откри в Шанхай първата в страната фабрика за култивирано месо на фона на опитите на държавното управление да обезпечи продоволствена сигурност за 1,4 милиарда души.

Заводът разполага с 2 000-литров биореактор с потенциал за произвеждане на " едноцифрено число " тона култивирано месо годишно, а скоро ще бъдат добавени още биореактори.

Според съоснователя и основен изпълнителен шеф на CellX Зилианг Янг пилотният цех е стъпка по-близо до въвеждането на култивирано месо на трапезата преди широкомащабното произвеждане.

" Проучванията от това пилотно оборудване ще бъдат употребявани за нашето комерсиално индустриално оборудване, което планираме да приключим до 2025 година, [което] ще може да създава стотици тонове артикули годишно ", споделя Ян пред South China Morning Post.

 Китай, една от най-големите консуматорки на месо в Азия, се стреми да откри устойчиви източници на скотски протеини, с цел да изхранва популацията си и да понижи зависимостта си от вноса.

 Според скорошен отчет на Министерството на земеделието на Съединени американски щати потреблението на месо в Китай се е нараснало доста от 70-те години на предишния век насам и може да нарасне още повече през идващото десетилетие.

Миналата година Пекин изрази поддръжката си за създаването на синтетични протеини, в това число лабораторно отгледано месо, като източник на храна в границите на своя 14-ти петгодишен проект за развиване на биоикономиката.

Според Янг пилотното оборудване ще помогне да се понижат индустриалните разноски на CellX до под 100 $ на кг, което ще ги направи конкурентни на първокласните меса. Очаква се стартирането на комерсиална индустриална база през 2025 година да докара до в допълнение понижаване на разноските.

Култивираното месо се създава посредством непосредствено обработване на скотски кафези, като се отстранява нуждата от развъждане на животни за храна. Сингапур беше първата страна, която позволи продажбата на култивирано месо през декември 2020 година, последвана от Съединени американски щати.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР