Тази седмица Германия и Ботсвана се скараха на международно ниво,

...
Тази седмица Германия и Ботсвана се скараха на международно ниво,
Коментари Харесай

Наистина ли Ботсвана иска да изпрати 20 000 слона в Германия?

Тази седмица Германия и Ботсвана се скараха на интернационално равнище, откакто Германия предложи да забрани вноса на ловни титли заради проблеми, свързани с бракониерството. Отговорът на Ботсвана? „ Ще ви изпратим 20 000 слона, с цел да видите какво е да се живее с тях “.

Президентът на Ботсвана Мокгвеци Масиси съобщи, че препоръчаните по-строги закони ще доведат единствено до проблеми за народа на Ботсвана. Той съобщи пред немския таблоид „ Билд “, че предлагането „ не е на смешка “, с цел да покаже на Германия по какъв начин може да се живее дружно със слоновете, без да се ловува, защото „ вие нямате животни, които да живеят в задния ви двор “.

Ботсвана е дом на най-голямата популация от слонове в света – към 130 000 (нарастваща с към 6 000 годишно), което постоянно провокира спорове сред тях и хората, когато свръхпопулацията ги изласка от отеснелите им хабитати.

„ В някои региони тези животни са повече от хората. Те убиват децата, които се изпречват на пътя им и стъпкват и изяждат реколтата на фермерите, оставяйки африканците гладни “, съобщи министърът на дивата природа на Ботсвана Думезвини Мтимхулу.

Въпреки че трофейният лов беше неразрешен в страната през 2014 година, възбраната беше анулирана през 2019 година, позволявайки на чужденци да пътуват и да отстрелват слонове под лиценз и с годишни квоти. Твърди се, че това е форма на надзор на популацията, а големите суми, които се заплащат за отстрел на слонове (предполага се, че могат да доближат до 50 000 долара) и други животни, се връщат, най-малко частично, в природозащитни практики и финансиране на старания за избавяне на местообитания и на други типове.

Този мотив поддържа концепцията, че добре ръководените практики за трофеен лов могат да бъдат ефикасен инструмент както за подкрепяне на локалните поданици в битката с бедността, по този начин и за попречване на бракониерството.

Въпреки това групите за отбрана на животните настояват, че тази процедура е жестока и пагубна за дивата природа. Трофейният лов нормално включва ловуване и ликвидиране на животни за спорт и храна. По данни на Международния фонд за отбрана на животните единствено на Съединени американски щати се падат 71% от вноса на титли, а Германия и Испания са идващите по величина с по 5%.

През март Ботсвана също заплаши да изпрати 10 000 слона в Лондон, откакто английските депутати гласоподаваха в поддръжка на законопроекта за възбрана на ловните титли, който обаче към момента не е влезнал в действие.

Като цяло въпросът има повече нюанси от това просто да се изпращат слонове в разнообразни страни. Остава да се види дали една по-строга възбрана на вноса на титли от слонове ще бъде от директна изгода за страната, която тя евентуално ще засегне най-вече.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР