Тази седмица е някакси по-хубаво да се наречеш българин. Отговорникът

...
Тази седмица е някакси по-хубаво да се наречеш българин. Отговорникът
Коментари Харесай

Георги Господинов след световния успех: Ако едни хора се радват за литература, не всичко е изгубено

Тази седмица е някакси по-хубаво да се наречеш българин. Отговорникът за това групово самочувствие е личният успех на един наш публицист. Георги Господинов сграбчи премията " Букър " за романа си " Времеубежище ", трансформирайки се в първия българин, спечелил най-престижната интернационална премия за литература 

Книгата към този момент стартира да изчезва от рафтовете в книжарниците и оттук-оттам все се чуват питанията " А вие прочетохте ли я към този момент? ". На фона на тази всенародна еуфория, която мнозина сравниха с вълнението от четвъртото място на Световното състезание през 1994-та , Господинов към момента не може да осъзнае изцяло големия усех , който съумя да реализира дружно с превелата романа на британски език Анджела Родел. 

 господинов thebookerprizes.com/

В ефира на NOVA писателят показа какъв е животът му след огромния международен триумф и какви са реакциите на хората към него.

„ Не съм очаквал сходна еуфория. Затова съм доста прелестно сюрпризиран. Голямо неспокойствие е да се радваш за литература. Ако едни хора се радват за литература, значи не всичко е изгубено и има вяра ” , показа Господинов. 

„ Хубаво е, че в влиятелни медийни издания се заприказва за българска литература ”, акцентира също той.

Писателят разкрива, че с него са се свързали хора от разнообразни точки на света, които признават, че са плакали при оповестяването на успеха на церемонията по разпределяне на премиите " Букър "  в Лондон и споделя, че това е в действителност най-хубавото, което носи тази премия. 

 господинов thebookerprizes.com/

Неочаквани известия са залели телефона на писателя след паметната вечер: " Получих приветствие от нобеловата лауреатка Олга Токарчук, от Стефка Костадинова, от писатели от целия свят, от непознати хора, които са ми намерили телефона, от хора, които не съм виждал от десетилетия. "

" Поне за ден или за два чухме вълнуващите се от думите и от езика хора. Това е необикновено, споделям ви. Това е необикновено, тъй като сякаш замалко ние си върнахме диалога между тях и това е нещо, което постоянно доста съм желал. Замалко тези разпади бяха спрени. Надявам се да запомним тези дни и да се връщаме. " – показа Господинов. 

Чуйте още от казаното от Георги Господинов във видеото.
 Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в фотоси
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР