Тази седмица депутатите от енергийната комисия планират да изслушат ръководството

...
Тази седмица депутатите от енергийната комисия планират да изслушат ръководството
Коментари Харесай

Как се съхранява ядреното оборудване на площадката на АЕЦ Белене“



Тази седмица депутатите от енергийната комисия възнамеряват да изслушат управлението на Националната електрическа компания /НЕК/, което да им изясни по какъв начин се съхранява оборудването за АЕЦ „ Белене “. Поводът е, че на две от шахтите на реакторите бе нарушена опаковката. Проблем, който към този момент беше отхвърлен, както откри енергийният министър Теменужка Петкова .

Това съоръжение се постанова да бъде консервирано и поставено най-малко под навеси, каквито към момента няма под всички уреди, за които е възможно да бъдат навън. Това излиза наяве от думите на изпълнителния шеф на НЕК – Петър Илиев :

За да бъде изработен този заслон, би трябвало да дойде цялото съоръжение, тъй като другояче то пречи на неговото разтоварване.

С изказванието, че би трябвало да се чака да дойде цялото съоръжение не е склонен Иван Генов – народен представител от Левицата и някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “:

Там, където е ситуирано оборудването, и в този момент може да стартира построяването на навеси. Видях в какво положение, има неща, които не са добре, оборудването в действителност е навън, боядисано е, тъй че към този момент тази защитна багра оказва помощ, само че при всяко състояние това не е обикновено положение. Това съоръжение би трябвало да бъде в закрити навеси.

Според Илиев обаче на оборудването нищо няма да му се случи поради това, че е навън:

Няма му нищо на това съоръжение, даже да има и сняг и дъжд.

Генов обаче предизвести, че в случай че това съоръжение не бъде съхранявано вярно, то ще изгуби гаранциите си и няма да бъде употребявано.

Още по тематиката чуйте от репортажа в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР