Тази събота от 19.30 ч. в bTV Репортерите кореспондентът на

...
Тази събота от 19.30 ч. в bTV Репортерите кореспондентът на
Коментари Харесай

Историята на последната българска подводница – в bTV Репортерите тази събота

Тази събота от 19.30 ч. в bTV Репортерите кореспондентът на bTV във Варна Десислава Кръстева и операторът Владимир Съмналиев ще върнат феновете обратно във времето, с цел да им опишат историята на последната българска подводница – „ Слава “. Предстои тази година тя да бъде превърната в музей.

„ Слава “ е част от състава на Военноморските сили в интервала 1985 – 2011 година. Преди 9 години стартира процедура по цялостната разпродажба на Осми дивизион за подводни интервенции, който разполага с четири подводни лодки. Три от тях са нарязани за скраб, а закотвената осем години „ Слава “ ръждясва и се разрушава във Варна. Наскоро тя завърши и последния си автобус – теглена на буксир към град Белослав, където ще стане музей.

Пред bTV последните ѝ двама командири и членове на екипажа си напомнят за достойнството да служат на борда ѝ, за славните моменти и премеждията, измежду които пожар и сериозно килване по време на задача.

Снимка: btvnovinite.bg

След като Министерството на защитата трансферира собствеността на плавателния съд на Община Варна, той потъва в забвение. Средства за поддръжка няма, а ремонтът се оскъпява неимоверно.

12 години продължава битката на подводничарите, с цел да не се трансформира и „ Слава “ в купчина остаряло желязо. В последна сметка, фондация „ Белославско стъкло “ изявява подготвеност да съживи лодката и получава право на 10-годишно прилагане.

Инициаторът Данко Калчев споделя, че концепцията е бъдещият музей да отдаде благодарност към подводничарите и да запази паметта за поколенията. За задачата, в края на 2019 година „ Слава “ изминава последния си автобус – до Белослав, а сега продължава укрепването на терена и изчисляването на цената на ремонта.

„ Никога не би трябвало да забравяме, че България е била десетата страна в света, имала лични подводници. Тази горделивост може да се запази, единствено когато се резервира паметта “, споделя последният ѝ пълководец кап. Камен Кукуров. Той и сътрудниците му се надяват България още веднъж да има подводен флот, а екипажите още веднъж да чуват командата „ По местата, за потапяне! “
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР