Анализът показва, че към този момент БДЖ няма как да

...
Анализът показва, че към този момент БДЖ няма как да
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков: БДЖ няма как да съществува без увеличение на цените на билетите

Анализът демонстрира, че към този миг БДЖ няма по какъв начин да съществува без нарастване на цените на билетите. Тези пари няма от кое място да дойдат, с изключение на от нарастване на цените. Държавната дотация също не доближава и би трябвало да компенсираме по някакъв метод тези загуби. Това сподели служебният министър на превоза и известията Георги Гвоздейков в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

След нарастването цената на железопътния превоз цената на влака от София до Варна е 28 лв., като нарастването е с 4 лв.. За съпоставяне пътуването с автобусен превоз коства 33 лв.. Цената с рейс от София до Бургас е 32 лв., а с трен - 23 лв.. „ Няма драма с цените, преекспонира се. За да се развива този превоз и с цел да има рационализация, би трябвало да покачваме цената и за сметка на услуга, и на качеството ", съобщи транспортният министър.

Започналият на Централна ЖП гара ремонт затруднява регулирането на придвижването и трафика в железопътния превоз в Северна България. „ В първите дни ситуацията беше ужасяващо, закъсненията бяха от порядъка на три часа. Вчера направих незабавна среща с БДЖ и НКЖИ, като влязох малко остро с бутонките, защото това е неприемливо. В незабавен порядък беше направена нова метаморфоза на придвижването. Сутринта към 8.30 часа ми рапортуваха, че нещата се възстановяват, като най-големите закъснения са от порядъка на 18 минути. Имам уверението, че към понеделник обстановката ще бъде естествена. Ще бъде направена оптимизацията графика на влаковете, които пътуват към Северна България, и ще сведем закъсненията съвсем до нула ", изясни Георги Гвоздейков.

Линии няма да отпаднат, само че ще бъде направена оптимизация на броя влакове, с цел да се усъвършенства трафикът и пътникопотокът, добави той.

Ремонтът ще продължи повече от година. „ Ремонтът на Централна ЖП гара не може да бъде отлаган, би трябвало да бъде изработен ", съобщи министърът.

Вече има подписан контракт по един от плановете към Плана за възобновяване и резистентност за доставка на седем двуетажни влака, произвеждане на швейцарската компания „ Щадлер ". „ В контракта има алтернатива при обезпечено финансиране да закупим още три влака, като общата численост е 10 ", добави Гвоздейков.

В понеделник от Германия потеглят първите 20 вагона, които до седмица ще бъдат в България. Целта е до летния сезон всички 80 вагона да бъдат регистрирани в България и въведени в употреба. „ Ще можем да предложим на българското общество едно равнище по-добър и съвременен железопътен превоз. Технологично този преносим състав може да бъде в придвижване със скорост до 200 км/час. Железопътната инфраструктура в България също е в развой на рационализация и се надяваме до края на 2026 година, когато би трябвало да бъдат изпълнени всички планове по ПВУ, в България да има с изключение на съвременен железопътен превоз, задоволително бърз и безвреден ", съобщи министърът на превоза.

По различен от плановете към ПВУ за доставка на 35 мотрисни влака сега тече процедура по директно договаряне. Срокът за подаване на предложения е до 21 май. „ Поканили сме четири компании. На 22 май ще отворим още веднъж офертите и ще поканим четирите компании, при изискване че са подали правилни механически спецификации и предложения, на договаряния и се надяваме доникъде на юни да бъде определен реализатор и за тази част от плановете по ПВУ ", добави Георги Гвоздейков.

В края на годината България и Румъния бяха утвърдени от Европейска комисия и дружно аплайват по план за създаване на трети мост над река Дунав. „ Одобрено е предпроектното финансиране и изследвания. До средата на юни би трябвало да подпишем взаимното съглашение и да стартират дейностите по изследване за трети мост над Дунав. Графикът и проектите са строителството на самия мост да стартира 2027 година Доста настойчиво вървят тези процеси от страна на стратегия „ Военна подвижност ", от страна на Европейския съюз, защото оста север-юг към този момент става много предпочитана и аз съм оптимист, че този план ще се случи доста скоро във времето ", призна транспортният министър.

Водят се диалози с румънската страна за създаване и на четвърти мост над Дунав при Силистра-Кълъраш.

Обучението на всички водачи е завършило. От през вчерашния ден операторът към този момент е в употреба и може да прави действия по незабавна здравна помощ. „ Вече е придобил цялостни права, по този начин, както се изисква по правилник и по вътрешни разрешителни документи. Оттук нататък следва синхронизация с Министерство на здравеопазването, защото незабавната здравна помощ към този момент се ръководи от тях, надлежно от отдела за незабавна здравна помощ. Когато има нужда, операторът и хеликоптерът са разполагаем да изпълнят задача по избавяне на хора ", разгласи Георги Гвоздейков.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР