Тази нощ зимбабвийски военни обявиха, че са се намесили и

...
Тази нощ зимбабвийски военни обявиха, че са се намесили и
Коментари Харесай

Военен преврат, наречен ”безкръвна корекция” в Зимбабве

Тази нощ зимбабвийски военни оповестиха, че са се намесили и са завзели властта, с цел да отстранят нарушители от антуража на президента Робърт Мугабе, влезнали в невиждан спор с армията след уволнението предходната седмица на вицепрезидента на Зимбабве Емерсон Мнангагва.

Седемдесет и пет годишният Мнангагва, дълготраен деец от войните за самостоятелност на Зимбабве през 70-те години, бе възприеман като евентуален правоприемник на Мугабе допреди уволнението му на 6 ноември, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След като военните оповестиха, че завземат властта в Зимбабве, по малкия екран тази нощ се появи генерал-майор Субисисо Мойо, началник на тиловите интервенции, който прочете изказване.

В него той акцентира, че президентът Мугабе и неговото семейство са живи и здрави и че тяхната сигурност е обезпечена.

Генералът сподели, че военните са създали изказване още в понеделник, само че държавните медии са получили разпореждане да не го разгласяват. Поради тази причина военните са решили, че обстановката в страната се придвижва на друго равнище и са се намесили против нарушители от антуража на президента, извършващи закононарушения, които предизвикват обществени и стопански премеждия на народа.

Целта на тази интервенция е била нарушителите да бъдат изправени пред правораздаването.

"Веднага щом осъществим нашата задача, ние чакаме, че обстановката ще се върне към естественото ", се споделя в изказването. В него се оправя апел към народа да остане спокоен и да ограничи придвижванията си, в случай че това не е нужно.

В изказването членовете на правосъдната система са осведомени, че в ход са ограничения, целящи да запазят независимостта на правораздаването. Членовете на Народното събрание пък са осведомени, че военните ще им разрешат да служат на ползите на гласоподавателите си според демократичните правила.

В изказването е насочен апел и към младежите да осъзнаят, че бъдещето на Зимбабве е тяхното бъдеще. Военните ги приканват да бъдат дисциплинирани и да се придържат към духа и полезностите на нацията.

Политическите партии са призовани да не демонстрират принуждение.

Държавните чиновници пък са осведомени, че хора от обкръжението на президента са възнамерявали да задълбочат чистката, последвала уволнението на вицепрезидента и да я разпрострат от политическата сфера върху държавния бранш, против което са се оповестили военните. Те твърдят, че ще пазят всеки против сходни проекти.

В изказването военните разясняват, че дейностите им не са боен прелом и че това, което вършат въоръжените сили е успокояването на една изродила се политическа, обществена и икономическа обстановка в страната, която е можела да прерасне в напоен с принуждение спор.

Същевременно водачът на групата на авторитетните ветерани от войните за самостоятелност на Зимбабве Крис Мутцвангва, който се намира в Южна Африка, приветства дейностите на зимбабвийските военни. Той сподели, че страната е била на ръба на пропастта и че една военна администрация в Зимбабве ще докара до по-добра бизнес среда след години на стопански крах и бягство на вложителите.

Влиятелният деец съобщи, че главнокомандващият на въоръжените сили на Зимбабве военачалник Константино Чивенга е направил "безкръвна промяна на огромна корист с властта и че армията ще върне Зимбабве към същинската демокрацията и ще трансформира страна в съвременна нация, модел за подражателство ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР