„Тази линия на разделение, между гражданите и пациентите, от една

...
„Тази линия на разделение, между гражданите и пациентите, от една
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Има разделителна линия между лекари и пациенти

„ Тази линия на разделяне, сред жителите и пациентите, от една страна и лекарите, неприятните лекари, от другата страна, съгласно мен, не е вярно ". Това сподели в изявление за предаването „ Тази неделя " по БТВ кардиологът проф. Иво Христов, който е и зам.-председател на Столичния общински съвет. „ Т. е. и ние сме пациенти, и ние сме жители, и ние се стремим да оказваме помощ на обществото. Смятам, че това е извънредно неправилна, бих споделил, че към този момент стана процедура ", добави той.

Думите му са във връзка удължаването на периода на инспекцията на случая със гибелта на 3-годишото дете в София. „ За нас, лекарите, нещастието е многократна, тъй като ние се срещаме със гибелта, това е неизбежно, такава ни е специалността. И за нас нещастието е в действителност..., колкото пъти почине пациент, толкоз пъти ние се усещаме ужасяващо зле. Аз съм по няколко дни болен, безусловно ", показа проф. Петров. „ Смятам, че нещата би трябвало да бъдат по този начин изработен и структурирани, че да се заобикалят такива трагични разделения. И значително не съм склонен, че за всеки един подобен случай би трябвало публичните медии да бъдат дотам въвличани, и още повече институции на държавно равнище да вземат решения за самостоятелни проблеми, като на всичкото от горната страна се вземат и неправилни решения, доста постоянно, при такава прочувствена обстановка ", посочи Петров.

По въпроса, дали вярно решението за отстраняването на шефовете на трети огромни лечебни заведения, в които е било преглеждано детето, до края на инспекцията, проф. Петров отговори: „ Не съм съдник и не мога да бъда съдник на политиката на премиера Борисов, само че считам, че би трябвало да има в действителност подобен вид отношение към институциите, което да ги направи постоянни. Не може институции, които се ръководят с доста огромни флуктоации в отношението към тях, да бъдат постоянни, и уважението на обществото към тях пада. Естествено, когато падне уважението на обществото, тези институции се разклащат. Ние нямаме изгода от разтърсени здравни институции. Имаме изгода от добре стандартизирани и добре упълномощени по интернационалните стандарти ", съобщи кардиологът.

Проф. Петров разяснява и тематиката, за какво нямаме детска болница: „ Аз не бих споделил, че би трябвало да има детска болница - мастодонт. По-скоро би трябвало да има детски лечебни заведения, които да оказват помощ на децата и на детското опазване на здравето по места ". Проф. Петров разяснява и отчетът на Европейската комисия за положението на опазването на здравето в целия Европейски съюз, съгласно който изводът за България не звучи добре - опазването на здравето ни е скъпо, сбъркана конструкция и противоречива успеваемост. „ Всъщност ние сме в системата и значително сме виновни за това. Смятам, че има доста какво да се поправя. И този отчет в действителност удостоверява това, което ние знаем, той не ни изненадва. И не инцидентно в последните две години тече доста постоянна полемика, по отношение на това,че би трябвало да се промени, както финансирането, по този начин и изразходването на средствата, по този начин и структурата на здравеопазната системата. Аз считам, че има доста, какво да се поучим от прагматичните здравеопазни системи, като френската, да вземем за пример, или шведската ", сподели още проф. Иво Петров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР