Тази история започнала преди почти три години, когато руският стрелец

...
Тази история започнала преди почти три години, когато руският стрелец
Коментари Харесай

Уникално! В двубой с американци руснаци улучиха с пушка мишена 1х1 метър на разстояние 4210 метра

Тази история почнала преди съвсем три години, когато съветският стрелец и производител на точни далекобойни пушки Влад Лобаев видя в YouTube клип, където старчоци в Тексас с пушки улучвали цел на разстояние 3600 ярда (3292 м). Влад приел новината като предизвикателство, защото е притежател на оръжейната фабрика Lobaev Arms. Американците стреляли със особено създадена свръхдалекобойна пушка с рядко използвания диаметър . 375 CheyTac (9,525 мм). Компанията на Лобаев в този миг към този момент произвеждала серийно свръхдалекобойната пушка СВЛК-14 „ Сумрак” с още по-редкия и мощен диаметър . 408 CheyTac (10,36 мм), позволяваща да се води снайперска пукотевица на дистанции над 2 км.

За върха е определен специфичен „ Сумрак” с титанов корпус, с дължина на цевта 720 мм и маса над 9 кг. През април 2015 година екипът на Лобаев поразил цел на разстояние 3400 м., като видеозаписът е качен в YouTube.

Американците приели задочния двубой и постигнали триумф на 4000 ярда (3657 м). В компанията на Лобаев изучили на практика „ под лупа” видеозаписа: нямало сходство сред някои параметри на изстрела, не съвпадали полетното време на патрона с началната скорост и височината на мерника. Лобаевци обаче решили да се държат кавалерски и да победят с „ нокаут”, като доближат 4 км.

Свръхдалечната пукотевица се смята пукотевица на дистанции, където в края на траекторията патронът към този момент лети на „ дълбока” дозвукова скорост, а дозвуковата балистика се пресмята надалеч по-сложно, защото настъпват физически процеси, затрудняващи стрелбата на огромни дистанции. На първо място настава резултатът на несъразмерна стабилизация – линейната скорост понижава, само че въртенето на патрона към оста му се резервира. Усилва се и въздействието напразно и най-слабите грешки в установяване на другите метеорологични условия. Това постанова да се създаде патрон с по-голяма маса и с по-съвършена аеродинамика (друга структура на дънната част).

Своя първи връх Лобаев открил със общоприет източен патрон D27, аналог на известния на Запад Lost River. Той обаче не ставал за нов връх. По-скоро ставало дума за цялостна смяна на патрона – увеличение на гилзата или потребление на нов прогресивно пламнал барут, а може би и прекосяване към различен диаметър.

По-големият диаметър (Browning . 50 или еквивалентния съветски 12,7 х 108 мм) обаче претендирал други дула, затвори, цевни кутии, габарити, маса и забележителен обратен тласък.

Лобаев решил да не се отхвърля от остарялата гилза и диаметър . 408 CheyTac, да не променя габаритите и масата на оръжието. Той съумял да създаде по-тежък 30-грамов патрон D30 в границите на общоприетия патрон. Друга причина била, че патронът е наличен и всеки искащ може да възпроизведе опита.

Куршумът замязял на източено дълго вретено с два заострени края, осигуряващо съвършен балистичен коефициент. Това обаче наложило промени в структурата на пушката, по-гъсти нарези в цевта за стабилизиране на по-дългия и тежък патрон.

Съществен проблем в тази ситуация се оказало, че цевта би трябвало да бъде вирната дотолкоз нагоре, че закривала мерната линия до задачата. Затова патронът в края на траекторията си падал съвсем отвесно.

Ноу-хауто на Лобаев било просто като концепция и по тази причина съвсем гениално: той разположил оптическия прицел в ляво от пушката.

Миналата година възнамерявали да пробват новото оръжие и разпънали цел с размери 10х10 м мощно полегнала обратно, тъй като патронът в края на траекторията си трябвало да падне съвсем отвесно. Изобщо не улучили целта.

Докато правели пресмятанията за ъгъла на нагорнище на цевта, американците разгласили в Мрежата сполучлив опит на 4 км. На руснаците към този момент се налагало да реализират освен това.

Цяла година Лобаев и екипа му „ баели” над пушката с още по-нови патрони, правели опити.

През октомври т.г. известният стрелец и демонстратор Андрей Рябински съумял да улучи цел с размери 1х1 м на разстояние 4210 м. Този път била регистрирана даже прецесията от въртенето на Земята, тъй като патронът летял цели 13 секунди.

Екипът на Лобаев в този момент с интерес чака отговора на американците, тъй като са уверени, че оръжейниците и в двете страни не са си споделили последната дума. Джентълменският двубой към момента не е завършил дефинитивно.

Публикацията е готова от Ганчо КАМЕНАРСКИ (по материал в marketsignal.ru)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР