Тази година, ученици от Основно училище Васил Левски“ – Плевен

...
Тази година, ученици от Основно училище Васил Левски“ – Плевен
Коментари Харесай

Възпитаници на плевенско основно училище са част от победителите в Национален STEM конкурс

Тази година, възпитаници от Основно учебно заведение „ Васил Левски “ – Плевен станаха национални първенци в 6-то издание на Националния STEM конкурс в две категории – „ STEM - Училище “ с деца от 5 до 7-ми клас и „ STEM – Математика “ за деца от 1 до 4-ти клас.

Това разгласи в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен Теодор Николов, който е преподавател по информатика, осведомителни технологии, роботика и компютърно моделиране в ОУ „ Васил Левски “ в Плевен.

„ Това, което ни оказа помощ да станем първенци в две от категориите е фактът, че в учебно заведение „ Васил Левски “ учим за четвърта поредна година роботика. Това образование е обвързвано с Наредбата за приобщаващо обучение, която дава опция на децата да учат STEM дисциплини “, изясни Теодор Николов.

Той изясни, че планът, с който са спечелили е бил разработване и програмиране на роботи – молел ЛЕГО, които по концепцията на плана би трябвало да бъдат изстреляни от Земята и да стигнат до планетата Марс, където да се отвори галактическа Совалка.

„ С това искахме да покажем, че осведомителните технологии и роботиката са това, което движи света напред и дават опция на човечеството да се развива “, сподели Теодор Николов.

Втората категория, в която учениците са спечелили в националния STEM конкурс е обвързвана с компютърно моделиране.

„ Заедно с децата изработихме план, с който да покажем по какъв начин осведомителните технологии могат да бъдат обвързани с други дисциплини. С приложение, което се учи по Компютърно моделиране създадохме карта на България с най-известните исторически и естествени забележителности като паметника „ Шипка “, „ Белоградчишки скали “, постройката на Парламента в София, Стария град във Велико Търново. Тук главен воин е една котка, която движейки се сред обектите на картата пита учениците: „ Коя е тази забележителност? “.

Идеята беше да покажем, че посредством компютърното моделиране това, което се учи в учебно заведение става по-разбираемо и по-интересно за учениците “, разясни Николов.

За четвърта година 40 ученицив ОУ „ Васил Левски “ учат роботика, след катопреподавателятТеодор Николов е съумял да предизвика интереса им в региона на сферата, която в миналото се свързваше само с научната фантастика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР