Тази година ще се фокусираме върху пътната безопасност. Агенция Пътна

...
Тази година ще се фокусираме върху пътната безопасност. Агенция Пътна
Коментари Харесай

Маркировка, знаци и мантинели по пътищата ще бъдат подменени тази година

Тази година ще се фокусираме върху пътната сигурност. Агенция " Пътна инфраструктура " ще прегледа маркировката, знаците и мантинелите на всички автомагистрали и пътища първи клас. Това обави вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на среща с управлението на Камарата на строителите в България.

Освен ремонтите на избрани сектори ще бъде направено цялостно премаркиране на автомагистралите и първокласните пътища от край до край, ще се слагат нови знаци, а всички нарушени мантинели ще се възобновят. Опасните сектори с централизация на пътни произшествия, в това число местата, където се образува аквапланинг, ще се ремонтират, разгласи министър Караджов. Според него това не значи, че пътищата от втори и трети клас ще бъдат изоставени - към 3000 км ще се ремонтират главно или настоящо по оповестената обществено стратегия на пътната организация за тази година.

Обсъдени са били и проблемите в бранша - разплащането на наддоговорените действия за настоящ ремонт и поддръжка от предходната година, идните публични поръчки за тази година, индексацията на цените по договорите, плановете във ВиК бранша и други.

Вицепремиерът е отбелязал, че

ще се разплати половината от дължимата сума на пътните компании - към 640 млн. лв. .

Сега се залага действителната сума от 1.2 милиарда лева, нужна за настоящо поддържане на пътищата в страната. Освен това ДНСК е разписала ясна формулировка кои действия съставляват настоящ и кои главен ремонт.

„ Проблемът с индексацията е сериозен, а решението му е обвързвано с промени в Закона за публичните поръчки “, изяснява Караджов. Междуведомствената работна група от министерствата на финансите и на районното развиване и благоустройството ще предложи методика за индексация на цените по договорите за строителство в къс период. Заместник-министър Пенчев е показал два въпроса, които би трябвало да се изяснят - сумата, която ще би трябвало да се задели от бюджета за покриване на нужната промяна в цените и дали индексацията ще се заложи единствено за бъдещите контракти, за подписаните, само че незапочнали или и за тези, които към този момент се извършват. От Камарата на строителите са изразили терзанията на сектора от растящите цени на строителните артикули и са декларирали потребността от индексация на договорите.

Програмата за саниране ще продължи да се извършва

с финансиране от Плана за възобновяване и резистентност, осведоми министър Караджов. В него са заложени близо 1.2 милиарда лева без Данък добавена стойност за жилищните здания и 370 млн. лева без Данък добавена стойност за публични здания, в това число за системи за икономисване на енергия.

Относно ВиК бранша министър Караджов показва като първи проблем неналичието на фрагменти. „ За да има промяна във ВиК бранша, е належащо да повишим престижа на специалността и да имаме повече от 15 души, които приключват сега висше обучение в сферата годишно. Задължително ще работя за нарастване на заплащането в бранша, с цел да притеглим повече младежи “, разяснява вицепремиерът. За финансирането на бранша обаче страната не може да разчита единствено на европейски средства. „ Поради това част от средствата за пътища ще бъдат пренасочени към общините с 2 до 10 хиляди поданици, с цел да може там, където има към този момент подготвени ВиК планове, да стартира тяхното осъществяване още тази година “, акцентира районният министър. Сумата е към 100 млн. лв.. Другите два казуса във ВиК бранша, които ще се вземат решение, са обезпечаването на чиста питейна вода и премахването на режима на водата във всички обитаеми места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР