Тази година се провежда шестото издание на Next Gen Finals

...
Тази година се провежда шестото издание на Next Gen Finals
Коментари Харесай

Радукану, Фернандес, Анисимова: Кой щеше да играе на WTA Next Gen Finals?


Тази година се организира шестото издание на Next Gen Finals на ATP. В него вземат присъединяване най-високо ранкираните играчи на възраст до 21 години, като с всяка последваща година шампионатът се радва на все по-голям интерес. Надпреварата е естрада за най-ярките млади гении в мъжкия тенис, като някои от първенците в шампионата, като Стефанос Циципас, Яник Синер и Карлос Алкарас, след това се подредиха измежду топ гирачите в Тура.

Това породи много забавният въпрос кои щяха да са участничките, в случай че WTA също бе провел подобен шампионат. Дори в случай че вземем поради обстоятелството, че Ига Швьонтек (21 г.) и Кори Гоф (18 г.) играха на Финалите, на евентуалния Next Gen шампионат щяха да се изявят шампионка и финалистка от Големия шлем, както и петата ракета на Съединени американски щати. Ето кои биха били участничките на Next Gen WTA Finals 2022:

Аманда Анисимова (№23)

Настоящият сезон стартира удивително за Аманда Анисимова, която завоюва купата на WTA 250 шампионата в Мелбърн, след което доближи до осминафинал на Australian Open, елиминирайки шампионката Наоми Осака. Анисимова се показа мощно и на клей, класирайки се на полуфинал в Чарлстън, както и на четвъртфиналите в Мадрид и Рим, а на Ролан Гарос записа втори следващ „ мейджър “ осминафинал.

Въпреки изненадващата разлъка с Дарън Кейхил, с който работиха дружно единствено няколко месеца, мощните резултати продължиха и в шампионатите на трева – четвъртфинали в Бад Хомбург и Уимбълдън, а при започване на август Анисимова записа ново положително показване на хард, достигайки до четвъртфинал на WTA 500 шампионата в Сан Хосе.

Куинуен Джън (№25)

Куинуен Джън продължава да бъде една от най-перспективните млади тенисистки в Тура. 20-годишната китайка игра осминафинал на Ролан Гарос, а след това доближи до трети кръг на Уимбълдън. Най-силните ѝ резултати обаче пристигнаха на хард – четвъртфинал на WTA 1000 шампионата в Торонто, последван от край на WTA 500 конкуренцията в Токио.

Лейла Фернандес (№40)

Макар да не съумя да повтори триумфа си от края на предходната година, когато бе на край на US Open, Лейла Фернандес има учредения да запомни 2022 година с положително. Канадката завоюва купата в Монтерей през март, след което игра осминафинал в Индиън Уелс. Последва четвъртфинал на Ролан Гарос, само че през втората половина на сезона равнището на Фернандес спадна и тя не доближи по-далеч от втори кръг в нито един от WTA шампионатите, в които взе присъединяване.

Анастасия Потапова (№43)

Анастасия Потапова приключи сезона на рекордното за нея 43-tо място, което се дължи най-много на мощното ѝ показване на равнище WTA 250. Рускинята завоюва купата в Истанбул през април, след което игра край в Прага, както и полуфинали в Лозана и Хамбург.

Шию Уан (№50)

Китай щеше да е единствената страна с две представителки на Next Gen WTA Finals посредством и на Шию Уан. Родената в Тайшин тенисистка стигна до полуфинал на WTA 250 шампионатите във Вашингтон и Клуж, както и до четвъртфинал в Будапеща. Уан записа и няколко финала на равнище ITF, а на WTA 125 шампионата във Валенсия загуби от Куинуен Джън на четвъртфинал.

Елизабета Кочарето (№65)

Прогресът на италианския тенис е забележим освен при мъжете. Подобно на Шию Уан, Елизабета Кочарето се показа най-силно в ITF шампионати, само че записа и някои положителни резултати в Тура, измежду които се открояват четвъртфиналът в Будапеща и осминафиналът в Парма.

Марта Костюк (№70)

В отсъствието на Елина Свитолина 20-годишната Марта Костюк продължава да пази достойнството на украинския тенис. Родената в Киев тенисистка е постоянен участник в главната скица на шампионатите от Големия шлем, както и в WTA 1000 конкуренциите, като най-хубавите ѝ резултати през сезона бяха третият кръг на Australian Open и полуфиналът в Гранби.

Ема Радукану (№75)

Макар и единствено на 19 години, Ема Радукану към този момент е шампионка от Големия шлем. Британката обаче мъчно се приспособява към живота в Тура след триумфалния за нея US Open и тази година записа единствено три победи на „ мейджър “ турнирите’ Големият позитив за нея от отминалата акция е играта на клей, който напълно до неотдавна бе изцяло непозната територия за нея. Радукану игра четвъртфинал в Щутгарт и осминафинал в Мадрид, а другите върхове в сезона ѝ бяха четвъртфиналът във Вашингтон и полуфиналът в Сеул.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР