Тази година се навършват 125 г. от създаването на първата

...
Тази година се навършват 125 г. от създаването на първата
Коментари Харесай

Провеждат фестивал за 125 години ТПК за хората с увреждания

Тази година се навършват 125 година от основаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето основаване производителните кооперации са значим фактор за развиването на българското общество и икономическия прогрес на нацията. Те имат съществена заслуга за построяването на главните стопански структури в следосвобожденска България. ТПК обезпечават заслужен труд, непроменяемо оставайки покрай хората.

Кооперациите имат голям принос за трудовата и обществена интеграция на хората с увреждания. Хиляди хора с увреждания намират сложна поддръжка за техните обществени, трудови, културни, спортни, интелектуални и креативен потребности в ТПК.

В резултат на дългогодишното ползотворно съдействие с Агенцията за хората с увреждания Народно събрание на ТПК провежда фестивал „ 125 години ТПК – в поддръжка на хората с увреждания “. Фестивалът ще се организира в 8 града в страната и ще включва разнородни събития, които ще допринесат за усилване фокуса на локалната общност към хората с увреждания, само че не към техните проблеми и потребности, а към техните качества и опция да бъдат пълноценно обществено приобщени.

Фестивалът в Благоевград ще се открие на 29.09.2020 от 14:30 ч. във фоайето на корпус едно на Югозападен университет "Неофит Рилски " (ЮЗУ) Благоевград и ще продължи от 15:30ч. със събитието „ Танцуваме дружно “. Танцова група, образувана от хора с увреждания и здрави лица ще покаже, че музиката и танцът посредством спонтанната страст, която пораждат, преодоляват обществените бариери и основават път сред сърцата на всички хора. Ментори на танцьорите ще бъдат студенти от Югозападния университет.

В рамките на фестивала от 29.09 – 20.09. 2020 жителите и гостите на града ще могат да прегледат забавна фотоизложба „ 125 Години ТПК “. Целта на тази фотоизложба е да се уловят и покажат мигове от активността на кооперациите, тяхното развиване и присъединяване в социално-икономическия живот на страната, както и актуалното им наличие като носители на най-прогресивния обществено насочен бизнес модел. Представени са и моменти от живота на кооператорите, трудовото всекидневие, споделена наслада от празници със фамилията и свободното време. Професионалните фотографии ще полуотворен за здравите хора прозорец към живота на хората с увреждания, ще опишат техните истории, ще основат сред тях по незабележим метод чувство за непосредственост и топлина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР