Тази година Нобеловата награда за литература ще бъде връчена на

...
Тази година Нобеловата награда за литература ще бъде връчена на
Коментари Харесай

Танзанийски емигрант ще получи Нобеловата награда за литература

Тази година Нобеловата премия за литература ще бъде връчена на писателя Абдулразак Гурна, който е израсъл на танзанийския остров Занзибар. Гурна идва в Англия като преселник през 1960 година Той е създател на 10 романа и няколко къси истории, които преглеждат резултатите от колониализма и ориста на емигрантите, които сменят континента и културата, в която живеят.

Според Андерс Олсън, ръководител на нобеловия комитет, Абдулразак Гурна заслужава премията, тъй като е отворил очите на европейците за „ другите култури в Източна Африка, които са непознати за огромна част от света “.

Абдулразак Гурна е първият африкански публицист, който получава нобеловата премия за литература след Уоле Шоинка през 1986 година

Според наследството на Алфред Нобел, премията от 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лева) би трябвало да отиде при този публицист, който „ е съумял да сътвори удивително произведение с идеалистична тенденция “. Победителят се избира от жури от 18 члена на Кралската шведска академия на науките.

През годините нобеловата премия за литература става причина за няколко абсурда. През 2017 година членове на академията са упрекнати в полово принуждение, а през 2019 година премията отива при поета Петер Хандке, което става причина за неодобрение, защото той отхвърля геноцида в Сребреница и участва на погребението на Слободан Милошевич.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР