Тази година може да се сбогуваме с 15 септември като

...
Тази година може да се сбогуваме с 15 септември като
Коментари Харесай

Сбогом, 15 септември? Ще тръгне ли по-рано учебната година

Тази година може да се сбогуваме с 15 септември като дата за старт на образователната година. Министерството на образованието обмисля по-ранно начало на връщането в клас след лятната почивка на децата.

Обмисляме дали новата образователна година да не стартира към 5 септември, заяви просветният министър акад. Николай Денков в изявление за Българска национална телевизия. Причината е пандемията от ковид, която през последните 2 години наложи няколко пъти отдалечено образование на децата. В резултат не имат пропуски и в образованието и в обществената си просвета.

Защо образователната година у нас стартира на 15 септември?

До 1921 година учениците са се прибирали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г.на власт у нас идва Александър Стамболийски дружно с партията му “Български аграрни национален съюз ”. Тя е основана като професионална организация на селяните у нас и предстоящо преценява политиката си с тяхното всекидневие и потребности.

Именно поради това през 1921 година Стамболийски взима и решение за смяна на първия образователен ден и го измества с две седмици. Причината е да може децата да оказват помощ в прибирането на реколтата. Оттогава до ден сегашен това се резервира като традиция в България.

1 септември е начало на образователната година в Чехия, Русия и множеството от останалите някогашни руски републики. В Гърция първият образователен ден е в средата на август.

В други страни обаче няма тъкмо избрана дата, а учебните заведения сами вземат решение. Така е във Франция, Германия и Англия.

В Канада на първия понеделник от септември се чества Ден на труда, а на идващия децата потеглят на учебно заведение.

В Съединени американски щати също нямат точна дата. Властите във всеки щат избират първия образователен ден, като това може да е всеки ден от август до септември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР