Тази година е доста тежка за спортните талисмани. Повечето са

...
Тази година е доста тежка за спортните талисмани. Повечето са
Коментари Харесай

Талисманите в спорта – от Красавеца Дан до Пинокио

Тази година е много тежка за спортните талисмани. Повечето са самотни и тъжни на пустите трибуни, а някои даже изгубиха работата си по стопански аргументи. Но от кое място въобще са се появили така наречен маскоти в спорта?

Началото е още през XIX век. Самата дума " маскот " е френска. Произлиза от провансалския термин mascoto, който означавал " проклинание " или " магьосничество ". Първият писмен източник, в който се открива думата, датира от 1867 година Тя става в действителност известна повече от десетилетие по-късно, когато през 1880 година френският композитор Едмон Одран слага операта " Ла маскот " - историята в нея споделя за младо момиче с мистичната заложба да носи шанс на близките, до момента в който остане девственица .

По това време думата е нова и по-скоро жаргонна, само че с помощта на операта придобива известност и навлиза в необятна приложимост първо във френския, а след това и в британския. Днес и на двата езика тя значи " знак за шанс ".

Точно с това значение тя попада и в света на спорта, където суеверията постоянно са играли значима роля. През 1883 година американският в. " Спортинг Лайф " оповестява, че момче на име Чик, което носи бухалките и извършва други поръчки на професионални бейзболисти, се е трансформирало в техен амулет. Играчите свързвали успехите си точно с неговото наличие.

Три години по-късно в същия вестник за първи път се появява и думата " маскот " по адрес на новия амулет на бейзболния " Бостън Браунс ": " Малкият Ник е най-големият късметлия в страната и категоричен маскот на " кафявите " . През 1886 година пък в. " Ню Йорк Таймс " написа за хлапето Чарли Галахър, което съгласно редакторите " сигурно има целия вълшебен сексапил на истински маскот ".

Първите талисмани в спорта били или деца, или животни. Един от най-ранните представители на фауната измежду " маскотите " станал булдог с прякор Красавеца Дан - амулет на тимовете на Йейлския университет от 1892 година Повече от век по-късно този облик е формирал цяла династия и симпатягата Дан е 18-о потомство емблема на спортните отбори на едно от най-елитните висши образователни заведения в Бръшляновата лига.

Висшата бейзболна лига на Съединени американски щати и Канада - МЛБ, може да се назова татковина на спортните талисмани. Един от първите, който прави кариера в тази роля, също е от там. Макс Паткин бил бейзболист, чиято спортна кариера била помрачена от контузия в ръката. По време на Втората международна война, като част от флота, той бил разпределен в Хавай, където през 1944 година взел участие в показателен мач против тим, в чиито редици бил великият Джо ди Маджо.

В един миг Паткин с привиден яд подгонил легендата на " Ню Йорк Янкис " по терена, правейки комични гримаси зад тила му. Зрителите останали във екстаз от шоуто и по този начин почнала 50-годишната кариера на Паткин в ролята на смешник, развличащ бейзболната аудитория. Той бил кокалест, с голяма униформа с загадъчен знак вместо номер на гърба и с постоянно накривена шапка с обърната нагоре козирка.

През 1968 година хокейният " Питсбърг Пенгуинс " преселил същински пингвин от зоопарка на ледената площадка в залата. Само след месец обаче той умрял и това предиздвикало както клуба, по този начин и обществеността да трансформират отношението си към талисманите. Живите " маскоти " все по-активно били заменяни от антропоморфни животни или напълно измислени същества.

Във футбола талисманите се срещат също много от дълго време. През 1966 година се появява първият емблематичен облик за международните шампионати - облеченият в цветовете на английското знаме лъв на име Уили, трансформирал се в знак на мондиала в Англия. Публиката толкоз доста го харесва и той добива такава известност, че от този момент всеки международен шампионат си има собствен личен " маскот ".

Първият амулет на европейско състезание по футбол се ражда през 1980 година, когато финалният шампионат е в Италия. Затова и негова емблема става... Пинокио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР