Тази година черният петък“ ще бъде много специфичен от досегашните,

...
Тази година черният петък“ ще бъде много специфичен от досегашните,
Коментари Харесай

На Черния петък внимавайте за продукти, които "лекуват"

Тази година „ черният петък “ ще бъде доста характерен от досегашните, тъй като чакаме да има един доста настоящ съставен елемент, обвързван с епидемията. В последните месеци ни вършат усещане извънредно многото реклами, които “лекуват ” или “предпазват ” от най-различни болести. Трябва да сме извънредно деликатни към всички тези искания.

Това сподели за сътрудниците от БГНЕС ръководителят на асоциацията „ Активни консуматори ” Богомил Николов във връзка огромното извършване на покупки в края на ноември, познато като “ черен петък ”.

“Най-често може да ги срещнете при разнообразни храни или хранителни добавки, само че също по този начин в последно време излязоха UV бактерицидните лампи, разнообразни душове или изтривалки, които претендират, че защищават от вируси и бактерии. Трябва да сме извънредно внимателни към този вид реклама ”, сигнализира Николов и добави, че потребителите би трябвало да внимават с подправените и подвеждащи понижения, които съществуват от години и се ползват от някои търговци.

Той разяснява, че има два вида консуматори – такива, които вършат изследване на пазара и такива, които вършат импулсивни покупки, без изследване. Според него точно те най-често стават обект на машинация.

Попитан за какво пониженията у нас са с много по-нисък %, за разлика от тези в чужбина, Николов сподели, че преди 5-6 години в действителност е било по този начин, само че във времето тази наклонност се е трансформирала.

„ Тенденцията е все по-добра. Отстъпките стават все по-съществени и по-важното за нас – все по-продължителни. Започна се от един единствен ден в годината, по-късно започнаха да се популяризират „ черни уикенди “. Постепенно това ще се трансформира в „ черен месец “, тъй като такава е практиката в Съединени американски щати, откъдето е зародило. „ Черният петък “ е началото на сезона на пониженията и това е доста хубаво за нас, тъй като когато потребителят знае, че понижението е единствено в един ден, той доста по-лесно може да бъде измамен, той няма време да съпоставя и изследва и бърза да вземе първата оферта, с цел да не изпусне шанса. Когато се постанова практиката пониженията да са по-продължителни, тогава ние самите не сме толкоз импулсивни “, изясни ръководителят и насочи вниманието на хората върху това да не се подвеждат по предложения, които се показват като извънредни и настояват, че са лични или, че важат единствено до избран ден и час.

„ Най-полезното за потребителя постоянно е сравнението на повече предложения, повече търговци. Така имаме най-хубав късмет да намерим положителната оферта, а не „ положителното понижение “ “, разяснява Николов и прикани хората да ги търсят преди да имат проблеми, тъй като „ Активни консуматори ” не са санкциониращ орган, а постоянно биват търсени за сходни проблеми.

 Николов обърна съществено внимание и на обстоятелството, че потребителите могат да върнат стока в 14-дневен период единствено, в случай че тя е закупена онлайн, само че това предписание не важи, в случай че стоката е взета от физически търговски обект.

„ Това е най-масовият проблем, с който ни търсят хората. Грешно считат, че имат право да върнат стоката. Гарантира ни се от Закона това право, когато пазарим онлайн или отвън търговски обект. Когато имаме гаранция надлежно имаме право на ремонт или подмяна, когато те не са вероятни, тогава към този момент може да ни върнат парите. Първата стъпка е ремонт или подмяна “, разясни той и посочи, че това важи и при мобилните оператори и поучава хората да пазарят от тях посредством уеб страниците им, с цел да могат при незадоволеност да се възползват от опцията да скапват контракта в 14-дневен период.

Николов изрази вяра и търговците да вкарат тази опция без това да им се вменява със закон, тъй като това ще притегли повече клиенти и ще им даде успокоение, което пък ще докара и до повишението на оборотите на комерсиалните обекти. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР