Тази фобия има реални телесни симптоми, като силно сърцебиене, изпотяване,

...
Тази фобия има реални телесни симптоми, като силно сърцебиене, изпотяване,
Коментари Харесай

Нова фобия: Страхът да останеш без интернет

Тази уплаха има действителни телесни признаци, като мощно сърцетуптене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене

Натрапчив боязън, неконтролируема тревога, обществена изолираност. Все повече хора страдат от някакъв тип уплаха, която трансформира модела им на държание и доста утежнява качеството на живот. Изпадайки в паническо положение, те изпитват действителни телесни признаци като мощно сърцетуптене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене. И даже да осъзнават, че казусът е психичен, мъчно могат да се оправят с него.

цитира психиатъра доктор Веселин Герев, който споделя за най-често срещаните уплахи, на какво се дължат и по какъв начин да се оправим с тях.

Страхът да останеш без връзка с интернет е една от модерните уплахи, която визира от ден на ден хора. Оказва се, че пострадало е главно така наречен потомство Z, пребиваващо значително в мрежата. Проблемът е най-широко публикуван в западните общества, където хората се капсулират. Покрай пандемията от COVID-19 действителните контакти са лимитирани още повече и се придвижват напълно във виртуалното пространство.

„ Описани са случаи на взаимозависимост към интернет, които включват сред 17 и 19 часа престой в мрежата. Използвайки тази „ избавителна сламка ”, с цел да контактува с външния свят, човек стартира да изпитва уплаха да не му спре интернетът, без значение на какво устройство работи ”, показва доктор Веселин Герев.

В практиката си той има случай на 17 ставания през нощта за инспекция на връзката с интернет. Този пациент непрекъснато играел игри и безусловно живеел в обществените мрежи. Това изнервило околните му и го принудило да инсталира компютрите си в мазето и да се изнесе от вкъщи.

„ Това е една типична уплаха. Тя е обвързвана с натрапчиви мисли и страхове и непрекъснати инспекции има ли мрежа, или няма. И това дотам завладява индивида, че за него различен вид живот няма. Той не излиза на открито, а си поръчва храна, битови консумативи и всичко належащо напълно по интернет. Лаптопът и мобилният телефон са методът за връзка с външния свят и оттова идва трескавият боязън да не се загуби тази връзка. Разбира се, тук става въпрос за една тотална психопатия. Човек изгубва опция да контактува действително и за него всички проблеми са свързани с виртуалното им разрешаване ”, изяснява експертът.

И дава образец с програмисти и компютърни експерти, за които загубата на интернет в границите на повече от 15 - 20 минути е доста сериозен проблем и ги вкарва в напрежение. За страдание обаче, от ден на ден българи употребяват мрежата освен за работа, само че и за игри и залагания. Особено притеснителна е засилващата се взаимозависимост към виртуален покер.

„ Постоянно се наблюдават резултати. Имам клиент, който работи по едно и също време с шест компютъра. И при него най-големият проблем е загубата на интернет и той се е подсигурил три пъти – с кабел и два мобилни оператора, с цел да не остане без мрежа. Това е заболяването на съвремието ”, споделя психиатърът.

Той показва и обстановката в Украйна, където поради войната има усложнение с връзките, наземните връзки не работят. Там връзката с близки и познати, разпръснати из целия свят, се реализира през платформите за аудио- и видеовръзки. И оставайки без интернет, хиляди украинци са изпаднали в суматоха.

„ Нова съвременна болест – взаимозависимост към обществените мрежи, няма лекуване. За страдание и засегнатите ще стават от ден на ден, тъй като животът от действителността се измества във виртуалното пространство ”, безапелационен е доктор Герев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР